Julkaistu: 19.09.2013

Rakkautta & Anarkiaa 2013

Circles Kuva: Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kuvapankki
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa puhaltavat tuoreet tuulet.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin runsaaseen ohjelmistoon on useita lähestymiskulmia, joista varmin on keskittyä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla palkittuihin ja tunnustusta saaneisiin elokuviin. Tänä vuonna valikoima vaikuttaa entistä tasaisemmalta ja jatkuu laadukkaana gaala- ja avainelokuvista pienempiin teemasarjoihin.

Rakkautta & Anarkiaa sai aikoinaan huomiota uuden aasialaisen elokuvan sanansaattajana. Viime vuosina festivaali on laventanut ohjelmistoaan määrätietoisesti. Tuoreet tuulet puhaltavat eri puolilta Eurooppaa, entisistä Neuvostoliiton maista, Lähi-idästä ja Latinalaisesta Amerikasta. Ilmiö on ollut havaittavissa Berliinin elokuvajuhlilla, mistä se on vahvasti heijastunut kotimaisiin elokuvatapahtumiin.

Arabian Visions

R&A -festivaalin teemasarja Arabian Visions tarjoaa valikoiman pienimuotoisia laatuelokuvia, jotka yhteneväisistä teemoistaan huolimatta lähestyvät aiheittaan eri lähtökohdista. 

Lähi-idän konfliktit lapsen silmin

Kahdessa kiinnostavassa elokuvassa tutustutaan Lähi-idän konflikteihin lapsen näkökulmasta. Molemmat ovat sattumalta naistekijöiden ohjaamia ja esikoisfiktioita.

Ohjaaja Haifaa Al-Mansour avaa elokuvassaan Wadjda näkökulman naisen asemaan tiukasti säädellyssä arabivaltiossa. Elokuvassa päättäväinen pikkutyttö haluaa polkupyörän ja työskentelee sinnikkäästi päämääränsä eteen, vaikka pyörällä ajaminen ei olekaan Saudi-Arabiassa soveliasta naisille. Useilla kansainvälisillä festivaaleilla palkintoja kahminut Wadjda on ensimmäinen kokonaan Saudi-Arabiassa kuvattu elokuva.

Annemarie Jacirin sympaattinen, Berlinalessakin huomioitu When I Saw You vie 1960-luvun Jordaniaan palestiinalaiselle pakolaisleirille. Traagisesta ajasta kerrotaan nuoren pojan silmin, lempeän empaattisella otteella. Tarek (ihastuttava Mahmoud Asfa) lähtee leiriltä luvatta etsiäkseen kadonneen isänsä. Poika päätyy sissileirille, missä hän löytää paikkansa niin sotilaiden kuin kenraalinkin holhokkina.

Syyllisyyttä ja kiellettyä rakkautta

Hollywoodissa kameramiehenä työskennelleen libanonilaisen ohjaaja Ziad Doueirin The Attack on vahvasti kerrottu ja samalla intiimi tutkielma syyllisyyden ja syyttömyyden ohuesta rajapinnasta. Tel Avivissa työskentelevä palestiinalaiskirurgi järkyttyy, kun hänen vaimoaan epäillään itsemurhaiskusta. Amin etsii syitä traagisiin tapahtumiin, ja joutuu vähitellen kyseenalaistamaan myös omia arvojaan.

Puolueettomuuden tematiikkaa sivuaa Anaïs Barbeau-Lavaletten Inch’allah. Palestiinan Länsirannalla työskentelevä kanadalaislääkäri huomaa, miten vaikeaa ulkomaalaisenkin on pysyä erillään ympäröivistä tapahtumista. Berlinalessa elokuvan palkitsi kansainvälinen kriitikkojen yhdistys Fibresci.

Palestiinalaissyntyisen ohjaaja Hany Abu-Assadin (Paradise Now) Omar kertoo kielletystä rakkaudesta Länsirannan mahdottomissa oloissa. Mielivaltaisesti toimivat sotilaat vangitsevat Omarin, ja tämä joutuu tekemään kipeän valinnan vapauden ja ystäviensä välillä. Ravisteleva, vahva elokuva palkittiin Cannesin kiinnostavimmassa sarjassa (Un certain regard) tuomariston palkinnolla.

Poimintoja ohjelmistosta

Yleisö pääsee jo toistamiseen valitsemaan Orionin kuukauden elokuvaa marraskuulle. Viime vuonna R&A:n yleisöpalkinnon voitti sympaattinen kissaelokuva Rent-a-cat. Tänä vuonna festivaalin eri teemasarjoista on poimittu viisi palkintoehdokasta: When I Saw You, Circles, In Bloom, Tango Libre ja No.

Väkivallan uhan varjossa

Balkanize! -teemalla kartoitetaan Balkanin sotaisaa lähihistoriaa ja sen jättämiä traumoja. Festivaalivieraaksi saapuvan Srdan Golubovićin elokuva Circles (Serbia) kuvaa dramaattisesti sitä, miten vahvasti Balkanin sota yhä vaikuttaa ihmisten elämään joko lakkaamattomana kyräilynä tai avoimena vihamielisyytenä, väkivaltanakin. Elokuva käynnistyy bosnialaiskylän torilla tapahtuvalla välikohtauksella, joka heijastuu suoraan tämän päivän tekoihin. Berliinin ja Sundancen elokuvajuhlilla huomioitu Circles on maansa Oscar-ehdokas.

Sydän karrella -teema esittelee sekavan valikoiman elokuvia. Siinä nähdään muun muassa Berliinin elokuvajuhlilla palkittu georgialaiselokuva In Bloom, joka on myös maansa Oscar-ehdokas. 1990-luvun Georgiaan sijoittuva tarina esittelee 14-vuotiaat tytöt, Ekan ja Natjan, jotka sinnittelevät kohti aikuisuutta. Neitokaisten elämää varjostavat jatkuva väkivallan uhka, taloudellinen epätoivo, ankeat perheolot ja aikuistumisen paineet. Ohjaaja Nana Ekvtimishvilin omiin lapsuusmuistoihin löyhästi perustuvassa elokuvassa on kaikesta huolimatta sitkeä ote elämään.

Leiskuvaa intohimoa

Samassa teemassa esitetään Tango Libre, jossa todellakin ollaan sydän karrella. Frédéric Fonteynen komediallisessa draamassa intohimot leiskuvat tangon askeleissa. Tarina vie neliödraamaan, jossa kohtaavat kaunis Alice, tämän vankilassa istuva aviomies rikoskumppaninsa kanssa sekä molempia miehiä silmällä pitävä vanginvartija. Vaikka tarina hajoaakin vähän joka suuntaan, se ei kerronnan kiihkeyttä pidättele. Tango Libressä nähdään yksi valkokankaan vaikuttavimmista tangoesityksistä, miesparin tanssimana.

Latin Moods -teema esittelee Gael García Bernalin terävänä mainostoimistotähtenä elokuvassa No. Vuoden 1988 Chilessä järjestetään äänestys kenraali Pinochetin jatkokaudesta. Mainostoimistolta tilataan vaalikampanja, jonka tavoitteena on markkinoida demokratiaa ja vastustaa hirmuvaltaa. No päättää rohkeasti kantaaottavan chileläisohjaaja Pablo Larraínin Pinochet-elokuvien trilogian. Se oli viime vuonna Oscar-ehdokkaana ei-englanninkielisenä elokuvana, ja Cannesin ohella se on palkittu useammalla festivaalilla. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla esitetään myös Larraínin Post Mortem.

Festivaalin yleisöpalkintoa voi äänestää KAVA:n verkkosivuilla 19.–29.9. Äänestys päättyy sunnuntaina 29.9. klo 12. Voittajaelokuva julkaistaan ma 30.9. KAVA:n sekä R&A:n verkkosivuilla.

Tiedot

26. Helsinki International Film Festival

Rakkautta & Anarkiaa

19.–29.9.2013

Avajaiselokuva:
Adèlen elämä – osat 1 ja 2
(2013)
Ohjaaja: Abdellatif Kechiche

Teemat:
Animoituja unelmia
Arabian Visions
Asian Cuts
Avainelokuvat
Balkanize!
Elää taidetta

Gaalaelokuvat
Haute Cuisine

Lisätietoa ja liput: http://hiff.fi/

Festivaalin yleisöpalkinnon voittanut kuukauden elokuva esitetään elokuvateatteri Orionissa ti 5.11., su 17.11., ke 20.11. ja pe 29.11.