Julkaistu: 19.09.2013

Nordic Music Days 2013

Morten Riisin höyrykone
125 vuotta täyttävä Pohjoismaiset musiikkipäivät järjestetään tänä vuonna Suomessa.

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1888 järjestetty festivaali tarjoaa ainutkertaisen tilaisuuden tutustua pohjoismaisten nykysäveltäjien viimeisimpään tuotantoon. Tämän vuoden konserttisarjassa kuullaan 77 teosta 74 säveltäjältä. Festivaalin taiteellinen johto, kapellimestari Nils Schweckendiek, kitaristi Petri Kumela ja säveltäjä Sami Klemola ovat valinneet teokset pohjoismaisten säveltäjäyhdistysten hakijoiden joukosta.

Vuoden 2013 festivaalin teema Parallel Socities – rinnakkaiset yhteiskunnat pureutuu pohtimaan muun muassa sitä, miten tuoreet musiikki-ilmiöt vaikuttavat perinteiseen musiikkielämään. Viiden festivaalipäivän aikana järjestetään orkesteri-, kuoro- ja kamarimusiikkikonsertteja sekä elektronisen ja elektroakustisen musiikin klubikonsertteja.

Maailmanluokan esiintyjiä

Musiikkipäivien orkesteri- ja kuorokonserttien esiintyjät ovat nimekkäitä. Esiintyjälistalta löytyvät niin Helsingin kamarikuoro, Tapiola Sinfonietta, Helsingin kaupunginorkesteri kuin Lapin kamariorkesterikin. Kapellimestareina konserteissa toimivat sveitsiläinen Baldur Brönnimann, latvialainen Kaspars Putniņš ja John Storgårds. Muiden esiintyjien joukkoon lukeutuvat muun muassa mezzosopraano Virpi Räisänen, viulisti Peter Herresthal sekä kitaristi Ismo Eskelinen.

Kamarimusiikkikonserteissa kuullaan kotimaisia eturivin kamarimuusikoita. Vuodesta 1999 toiminut kamariyhtye Uusinta on suomalaisen nykymusiikin esittäjärintaman kärjessä. Historiansa aikana yhtye on kantaesittänyt useita kotimaisten säveltäjien teoksia ja ollut luomassa Musiikkitalossa pidettävää Klang -nykymusiikkisarjaa. Muita kamarimusiikin edustajia ovat uuden ajan käyrätorvikvartetti The Golden Horns sekä jousikvartetti Tempera.

Höyrykonemusiikkia ja kumarrus Erkki Kurenniemelle

Festivaalin kolmas sarja, elektronisen ja elektroakustisen musiikin klubit, pidetään Kulttuurikeskus Korjaamolla. Neljänä iltana on loistava tilaisuus päästä kokemaan pohjoismaisten kokeelliseen musiikkiin keskittyvien taiteilijoiden ääni-installaatioita ja konsertteja, joissa instrumentit ovat jo itsessään näkemisen arvoisia. Näiden joukossa on suomalaisen elektronisen musiikin pioneeri Erkki Kurenniemen rakentamia soittimia, joita 15.10. Machinists! -klubilla soittaa DIMI trio. Samana iltana kuullaan myös tanskalaisen Martin Riisin höyrykoneella tuottamaa musiikkia.

Muiden iltojen esiintyjiä ovat muun muassa kotimaisen avantgarde-musiikin pitkän linjan tekijä Jan Anderzénin Tomutonttu ja äänimuotokuvia työstävä Juha Valkeapää. Esiintyjiin lukeutuu myös kansainvälisistä muusikoista koostuva mutta Helsingissä vaikuttava, nykymusiikkia improvisaation kautta lähestyvä Rank Ensemble sekä visuaalisista musiikkivideoistaan ja performansseistaan tunnettu Pink Twins.

Korjaamon klubeilla house bandina toimii defunensemble, joka on vuodesta 2009 lähtien keskittynyt kotimaisen elektroakustisen musiikin ammattimaiseen ja systemaattisen esittämiseen.

Tiedot

Nordic Music Days 2013

15.–19.10.2013 Musiikkitalossa, Sibelius-Akatemian konserttisalissa, Temppeliaukion kirkossa ja Kulttuuritehdas Korjaamolla

Liput 6€-25€ Lippupisteestä ja Tiketistä

Lisätiedot ja ohjelma: http://nordicmusicdays.org/2013/