Julkaistu: 10.09.2013

Nathalie Djurberg & Hans Berg

Nathalie Djurberg & Hans Berg still videosta Didn't you know I'm made of butter, 2011 Kuva: Courtesy of Zach Feuer Gallery, New York and Giò Marconi, Milan
Groteskit animaatiot konemusiikin pyörteissä.

Ruotsalaisen taiteilijakaksikko Nathalie Djurbergin & Hans Bergin (molemmat s. 1978) näyttely on tämän vuoden Helsingin Juhlaviikkojen kuvataideantia. Nykytaiteen tähtinä ja tämän hetken kysytyimpinä nykytaiteilijoina hehkutetun kaksikon näyttely jättää kuitenkin hieman kylmäksi.

Kaksikon kuvataiteilija on Nathalie Djurberg, jonka käsialaa ovat näyttelyn savianimaatiot. Hans Berg on puolestaan säveltänyt teoksiin musiikin. Näyttelyn alku ja loppu ovatkin vahvasti teknohenkisiä. Bergin konemusiikki visualisoituu Djurbergin väreillä ja muodoilla leikittelevissä videoissa.

Varsinkin näyttelyn aloittava The Black Pot (2013) on ihan hauskaa katsottavaa, neljän projisoinnin muodostamaan tilaan voi myös mennä sisälle. Mutta mitään järin uutta tässä yhdistelmässä ei ole.

Bergin musiikki tuntuu myös muissa, tarinallisemmissa teoksissa jäävän taustoittavaksi beatiksi, enkä ainakaan itse kokenut kovin kokonaisvaltaista elämystä.

Teosten sanoma jää epäselväksi

Djurbergin tarinalliset savianimaatiot ovat persoonallisia ja taidokkaita, mutta nekin tuntuvat hieman toistavan itseään. Vahvat, groteskit hahmot ja voimakkaat värit ovat aluksi tehokkaita, mutta niiden sanomaa joutuu kyselemään teos teokselta.

Kokonaisuuksien esineellistäminen installaatioiden suuntaan tuntuu myös jäävän puolitiehen. Niin A World of Glass (2011) -teoksen polyuretaani-kristalliveistokset kuin Untitled (2008) -teoksen patjatkaan eivät oikein kommunikoi itse animaatioiden kanssa.

Lopputuleman toivoisi olevan enemmän kuin osien yhteenlaskettu summa, mutta tällä kertaa niin ei tunnu olevan. Kaksikon teoksilla on toki vahva arvonsa. Aivan maineensa veroisia ne eivät valitettavasti ole.

Tiedot

Nathalie Djurberg & Hans Berg

17.8. - 10.11.2013

Taidehalli (Nervanderinkatu 3)

Avoinna ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la-su 12-17

Liput: 12 / 9 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Studiossa samaan aikaan: Lauri Astala: Transit

www.taidehalli.fi

Yhteistyössä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa