Julkaistu: 04.09.2013

Murhaballadeja

Kuva: Tuomo Manninen
Kansanmusiikin karmiva puoli saa arvoisensa käsittelyn Heikki Laitisen ja Kimmo Pohjosen yhteisesityksessä.

Kertovilla kansanlauluilla, balladeilla, on tarinankerronnan historiassa tärkeä, ellei jopa tärkein rooli. Ennen kirjoitustaitoa ihmiskunta on kertonut ja säilönyt  tarinoita sukupolvelta toiselle laulujen muodossa. Näihin lauluihin ovat tallentuneet rakkaus, valloitusretket, petokset, koko ihmiselämän kirjo, unohtamatta sen synkkää puolta.

Tähän mustaan alueeseen keskittyvät Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen ja maailmankuulu harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen esityksessään Murhaballadeja.

Laitinen on esittänyt murhaballadeja ensimmäisen kerran jo 40 vuotta sitten, ja myös Laitisen ja Pohjosen yhteistyö on alkanut pari vuosikymmentä sitten. Laulujen tenho jaksaa kiehtoa yleisöä vuodesta toiseen. Viime vuonna kaksikon Musiikkitalossa esittämä kokonaisuus tallennettiin myös albumille. Pohjonen ja Laitinen esiintyvät balladeineen harvakseltaan. Seuraava tilaisuus koittaa Musiikkiteatteri Kapsäkissä lauantaina 14.9.

Rekilauluja ja murha-aseita

Musiikkitalon esiintymisestä tehdyn Murhaballadeja -levyn kansi johdattaa suoraan aiheeseen: kuvassa toljottavat Isontalon Antti ja Rannanjärvi -balladin päähenkilöt kahleissa. Albumilla on kuusi keskimäärin 10-minuuttista kappaletta, joissa murhia tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa ja eri kansallisuuksien keskuudessa. Aleksanteri II joutuu pommiattentaatin kohteeksi, kuningas vikittelee palvelustyttö Katrinaa, ja tytön kieltäytyessä julma herra tuomitsee hänet kuolemaan tuskallisella tavalla piikkitynnyrissä.

Laitisen laulaessa Pohjonen rakentelee kauheuksille selkäpiihin käyviä äänimaisemia, jotka Katrinassa huipentuvat kuolettavan tynnyrin vyöryntään ja kappaleessa Itkuvirsi sodissa kaatuneille tuovat jonkinlaisen lohdun sävelen keskelle kyynelten kyllästämää tuskaa. 

Nimensä puolesta Rekilauluja murhamiehistä johdattaa ajatukset virheellisesti luuloon, että kyseessä on jonkinlainen ralli, jota on lauleskeltu taannoin rekiretkillä. Nimi tulee kuitenkin saksan kielen piirilaulua tarkoittavasta sanasta. Kappaleessa näkökulma on itse murhamiehen, joka ei luovu uhmastaan vielä kiinni jäätyäänkään.

Murhalaulujen ehtymätön aitta

Laitinen ja Pohjonen vaihtelevat esityksensä sisältöä. Ohjelmistossa on niin kotimaisia kuin ulkomaisia kansanlauluja, ja levylle tallennettu Murha Musiikkitalossa paljastaa, että murha saattaa tapahtua jopa esityshetkellä. Näin ollen myös Kapsäkin yleisö voinee odottaa, että illan aikana tapahtuu jotain yllätyksellistä.

Tiedot

Murhaballadeja

Heikki Laitinen ja Kimmo Pohjonen Musiikkiteatteri Kapsäkissä la 14.9.13 klo 19

Liput 28 / 24€

www.kapsakki.fi