Julkaistu: 24.09.2013

Lentsikat

Kuva: The Walt Disney Company Nordic
Kilparata kohoaa korkeuksiin Autot-elokuvien kaavaa toistavassa koko perheen lentokoneseikkailussa.

Autot (2006) ja Autot 2 (2011) nauttivat vankkumatonta suosiota lapsikatsojien keskuudessa. Ei ihme, sillä molemmat elokuvat ovat erinomaisen viihdyttäviä yhtä lailla perheen pienimpien kuin aikuisten katsojien näkökulmasta.

Autojen lempeän lennokasta menoa ratamestaruuksien, ystävyyden ja agenttiseikkailun pyörteissä on ollut suuri ilo seurata. Salama McQueenin ja hinausauto Martin edesottamukset ovat osoittautuneet juuri sopivan jännittäviksi ja humoristisiksi, että ne kestävät uskomattoman monia katsomiskertoja.

On ollut vain ajan kysymys, milloin Autot-idea laajennetaan muihin liikennevälineisiin. Nyt se hetki on koittanut: Lentsikat (Planes, 2013) kiitävät valkokankaalle häpeilemättömästi jo hyväksi havaittua menestyskonseptia hyödyntäen.

Värikylläinen ja vauhdikas seikkailu

Lentsikat on kertomus pienestä ruiskutuskoneesta, Dusty Crophopperista, joka haaveilee kilpalentokoneen urasta. Dusty on nopea ja määrätietoinen, mutta unelman toteuttamisessa on vissi ongelma: sympaattinen lentsikka pelkää korkeita paikkoja.

Neuvokas pienkone saa tilaisuutensa ja maailman ympäri kiertävä lentokisa voi alkaa. Matkan varrella kohdataan ankaria sääolosuhteita ja vielä häijympiä kilpakumppaneita, mutta onneksi uskollinen apukin on aina lähellä.

Lentsikoita ei ole omaperäisyydellä pilattu, se on todettava heti kärkeen. Jos on nähnyt Pixarin alkuperäiset Autot-animaation, tietää mitä odottaa tälläkin kertaa. Ystävyyden, auttavaisuuden ja itseensä uskomisen teemat nousevat jälleen keskeisiksi. Mukana on myös vanhempi mentori, vanha sotilaslentokone Kippari, joka muistuttaa erehdyttävästi Autojen Doc Hudsonia.

Parhaimmillaan Klay Hallin ohjaama Disney-tuotanto on värikylläinen ja vauhdikas, mikä korostuu mielikuvituksekkaissa lentojaksoissa. Lentokonehahmoissa on kiitettävää vaihtelua, ja myös suomenkielinen dubbaus tavoittaa hauskasti lentsikoiden ”kansallisuudet”.

Lentsikat tavoittaa kohderyhmän

Puolitoistatuntinen ei kulu aivan yhtä vauhdikkaasti kuin edeltäjäelokuvien kohdalla. Kerronnan rytmitys ei pidä kutiaan, vaan aika ajoin ajaudutaan liikaa sivuraiteille. Dustyn maalaisjussihahmo on sympaattinen mutta särmikkään Salaman tai joviaalin Martin veroista tyyppiä hänestä ei elokuvan aikana kehity.

Tärkeintä taitaa kuitenkin olla se, mitä Lentsikoiden ensisijainen kohderyhmä elokuvasta pitää. Ennakkonäytöksessä mukana olleet viisivuotiaat kaverukset olivat sangen otettuja näkemästään, ja erityisen kiitoksen molemmat jakoivat juuri huikeille 3D-lentokohtauksille.

Hahmojen animointi on ensiluokkaista ja värit hehkuvat herkullisina. Dusty kavereineen saattaa saada myös jatko-osan, mutta aivan takuuvarmasti sitä ei uskalla ennustaa. Sen verran ”jatko-osalta” tuntuu jo tämäkin menopeliseikkailu.

Tiedot

Lentsikat (Planes)

Yhdysvallat 2013, 92 min, S

Ohjaus Klay Hall

Käsikirjoitus Jeffrey M. Howard

Tuotanto Traci Balthazor

Leikkaus Jeremy Milton

Musiikki Mark Mancina

Suomalaisissa äänirooleissa:

Aku Hirviniemi, Antti Litja, Pertti Koivula, Anna Asunta, Aku Laitinen, Maria Lund, Krista Kosonen, Tom Pöysti, Veeti Kallio, Antti Reini