Julkaistu: 25.09.2013

Keittäjä-Kerttu ja Kolmen Tahran Kokit

Kuva: Samuel Glithero
Teatteri Rollo on tarttunut muodikkaaseen aiheeseen.

Rollon uutuus on Keittäjä-Kerttu ja Kolmen tahran kokit, jossa seikkaillaan keittiössä. Esitys alkaa jo teatterin aulassa hienosti aidolla vuorovaikutuksella, kun Kerttu tohottaa kyselemässä katsojilta, onko aamiainen syöty. Samalla hän kyselee, tuntevatko lapset sellaista ruokaa kuin maksalaatikko. Sitä hän aikoo pian valmistaa.

Välittömyys kuitenkin hiipuu, kun yleisö löytää paikkansa katsomossa ja esiintyjät näyttämöltä. Huomaamaton esirippu nousee katsomon etureunaan. Keskusteluyhteys katoaa. Esiintyjät ilmeilevät ihmetyksen merkkinä aprikoidessaan, mitä pitäisi tehdä, minne mennä ja minne ne toiset menivät?

Kansainvälistä ruokasanastoa

Esityksen idea on riemukas. Suomalaisen Kertun avuksi tupsahtaa kaksi ulkomaalaista toheloa. Toinen on Pieree ja toinen Luiki, siis ranskalainen ja italialainen, kenties kaksi gourmet-kokkia ruokakulttuurin mahtimaista. He höpöttävät omia hyvän päivän tervehdyksiään, joista Kerttu koettaa ottaa selvää. Muutamat italian ja ranskan kielen huudahdukset muodostavat katsojille jo pienen kielikurssin. Siihen olisi kiva lähteä mukaan, nykypäivän kansainväliset lapset varmasti ilahtuisivat mahdollisuudesta toistaa hassun kuuloisia sanoja. Hopeatarjottimella tarjoiltu herkullinen kohtaus jätetään kuitenkin piereen nauramiseen.

Maksalaatikkokin unohtuu, eikä kokkailemaan oikein muulta touhulta ehditä. Enimmäkseen esityksessä ihmetellään paikkoja ja menemisiä. Ulkomaan kokit törmäilevät kömpelöinä toisiinsa, mutta heittelevät jalallisia laseja taidokkaasti. Rosteriset kattilat saavat rytmikästä kyytiä, kun miehet kilpailevat rytmitaidoillaan. Myös aina vain suuremmiksi vaihtuvilla vispilöillä vispataan rytmiä.

Mutta silti esitys ei oikein lähde käyntiin. Tuntuu siltä, että esimerkiksi sirkuslaisten paljon käyttämä, ns. external eye, dramaturgi tai ohjaaja saisi aiheesta ja esiintyjistä enemmän irti ja esityksen lähemmäksi nuoria katsojia. Nyt kohderyhmä väsyy hitaaseen matkaan.

Tiedot

Keittäjä-Kerttu ja Kolmen Tahran Kokit

Teatteri Rollo

Rooleissa:
Kerttu – Sanna Monto
ranskalainen kokki – Jari Lehtinen
italialainen kokki – Janne Immonen

Ohjaus: Sanna Monto
Musiikki: Janne Immonen
Lavastus: Kati Lamppu
Puvut: Niina Huovinen
Valosuunnittelu: Pasi Pehkonen
Tekniikka: Juha Skukin
Laulujen sanat: Vando Suvanto, esiintyjät

Suositusikä: 5–105-vuotiaat
Kesto: 45 minuuttia.

http://www.rollo.fi/