Julkaistu: 17.09.2013

Heta Kuchka ja Tuija Kuchka

Heta Kuchka & Tuija Kuchka: Väliaikaisesti poissa käytöstä, 2010, video
Heta ja Tuija Kuchkan koskettavia teoksia tyttären ja äidin suhteesta.

Heta Kuchkan taide on usein sivunnut arkisia asioita ja henkilökohtaisia tuntemuksia. Hänen valokuvansa ja videonsa ovat tallentaneet milloin isän kuoleman herättämiä tunteita, milloin sukulaisten jäljitystä Amerikassa tai ihmisten kertomuksia heille tärkeistä asioista.

Muotokuvia ja tunteita

Tällä kertaa mukana on äiti Tuija Kuchka, joka teki elämäntyönsä Kluuvin galleriassa. Yritetään yhdessä vielä kertoo äidin ja tyttären välisistä piirustussessioista videoin sekä esittää heidän toisistaan piirtämiään muotokuvia.

Kokonaisuudesta rakentuu kaunis ja koskettava tarina kahdesta vahvatahtoisesta naisesta, jotka toisiaan piirtämällä purkavat suhdettaan ja sen erilaisia tuntemuksia. Muotokuvien tekemisen kautta he menevät toistensa iholle, ja puheisiin tulevat myös menneet sukupolvet.

Erityisen koskettava on kaksoismuotokuva Side (2013), jossa äiti ja tytär katsovat toisiaan. Seuraava muotokuvapari onkin sitten jo Särö (2013), jossa he ovat kääntäneet selkänsä toisilleen. Läheisyyden ja etäisyyden lisäksi erityisen kauniiksi ja koskettavaksi nousevat tyttären kuvat lepäävästä ja nukkuvasta äidistä.

Upea esillepano

Galleria Heinon taaimmaisessa huoneessa on esillä Heta Kuchkan teos Present (2012), jossa Alzheimer-potilaat kuulevat mielimusiikkiaan ja reagoivat tai ovat reagoimatta siihen. Hienon ja monitasoisen teoksen kruunaa upea ja onnistunut installointi! Projisointi leijuu keskellä pimeyttä.

Tiedot

Heta Kuchka ja Tuija Kuchka

Yritetään yhdessä vielä

14.9. – 13.10.2013

Galleria Heino (Uudenmaankatu 16-20)

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16

Vapaa pääsy

www.galleriaheino.fi