Julkaistu: 24.09.2013

Brain Poetry

Runogeneraattori tekee runoja aivosähkökäyristäsi.

Kasperi Mäki-Reinikka ja Brains on Art -taidekollektiivi ovat rakentaneet Brain Poetry -taideteoskoneen, joka tuottaa runoja teoksen käyttäjän aivosähkökäyristä. Ajatuksena on ihmisen ja koneen vuorovaikutus luovassa toiminnassa. Teos on idealtaan yllättävä ja mielenkiintoinen, ja tekniikkakin toimii sujuvasti. Kävijä jää kuitenkin vaille vastauksia moniin teoksen herättämiin kysymyksiin.

Aivorunous hämmentää

Brain Poetry on esillä XL Art Spacessa, joka sijaitsee vintage-vaatekaupan yhteydessä. Vaikka teoksen esittämisen puitteet ovat vaatimattomat, innovatiivinen aihe herättää välitöntä kiinnostusta ja nostaa odotukset korkealle: näyttelyn avajaisiinkin oli pitkät jonot.

Teoksen käyttäjä asettaa päähänsä laitteen, jonka anturat lukevat aivosähkökäyriä. Käyttäjä ei tiedä mitä tapahtuu, mutta pienen hetken kuluttua seinälle ilmestyy videotykillä heijastettuna runo, joka myös tulostuu nopeasti kuittipaperille mukaan otettavaksi. Mutta itse runo hämmentää – miten tämä liittyy minun aivoihini, tunteisiini ja ajatuksiini?

Katsoja jää kaipaamaan lisätietoja: mistä runojen sanat ovat peräisin? Miten teoksen tekniikka oikeastaan toimii? Tiedotteessa kerrotaan, että tekniikka perustuu laskennallisen luovuuden tutkija Jukka Toivasen menetelmiin. Kuitenkin aivosähkökäyrien ja runojen suhde jää avoimeksi. Runojen säkeet vaikuttavat olevan peräisin muista runoista, koottuna yhteen satunnaisesti aivosähkökäyrien perusteella.

Innovatiivinen ja jännittävä projekti

Innovatiivinen ja taiteellisesti kiinnostava projekti voisi hyötyä näyttävämmästä esityspaikasta. XL Art Spacessa se kuitenkin herättänee hilpeyttä satunnaisissa kävijöissä, jotka eivät tiedä, mitä odottaa.

Vaikka sekä tieteellinen tausta että runojen taiteellinen arvo jäävät hämäräksi, teoksen idea on kuitenkin jännittävä ja huomionarvoinen. Mieleen tulee, mihin kaikkialle tällä hetkellä älypuhelimissa tiivistyvä ihmisen ja tekniikan yhteensulautuminen voikaan johtaa.

Vintage-kaupan työntekijä kertoo, että runogeneraattori on ollut viime aikoina melankolisella tuulella. Johtuukohan tämä ihmisten ajatuksista alkavan syksyn kynnyksellä?

Tiedot

Kasperi Mäki-Reinikka & Brains on Art:

Brain Poetry

7.9.–5.10.2013

Avoinna ma–pe klo 12–20, la 12–18

XL Art Space (Vuorikatu 22)

http://xlartspace.tumblr.com/