Kustaa Saksi

Kustaa Saksi (s.1975) on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja visuaalisen kommunikaation taitaja. Niinpä hänen Korjaamo Gallerian näyttelyssä esillä olevia seinätekstiilejään (Jacquard-kudonnainen) voisi lukea vaikka tämän näkökulman kautta. Värikkäissä ja moninaisia muotoja omaavissa kudonnaisissa tuntuu olevan menossa paljon ja kaikenlaista!
Seinällä tai lattialla
Saksin kudonnaiset näyttäytyvät itselleni ennen kaikkea mattoina. Voisin kuvitella haluavani jonkin näistä, vaikkapa suurikokoisen hämähäkin (Arakhnen seitti, 2013), olohuoneeni lattialle. Materiaali tuntuu (tosiaankin tuntuu, sillä tässä näyttelyssä teoksiin saa koskea) ihanan pehmeältä ja kevyeltä. Se onkin suurimmaksi osaksi mohair- tai merinovillaa, jonka joukossa on vaihdellen alpakkaa, pellavaa, viskoosia, akryyliä tai lurexia.
Kudonnaisten muotokieli on enimmäkseen mieleeni, mutta väriyhdistelmät pistävät jonkin verran silmään. Saksi onkin kertonut saaneensa innoituksen moniin töihinsä migreenikohtausten aikana näkemistään kuvioista. Silmät tuntuvat menevän välillä hieman ristiin, kun katson muotojen ja värien tulvaa. Pienoinen pelkistäminen ja värien hienosäätö olisi tehnyt hyvää.
Muotojen sekavuus tulee vielä enemmän esille Saksin serigrafioissa. Niiden väriosien ja mustavalkoisten taustojen yhdistelmä ei toimi, lopputulos on sekava ja kaoottinen.
Luonto innoittajana
Saksin aiheet ovat lähtöisin luonnosta. Hämähäkit, sirkat, kalat ja muut eläimet sekä kasvikunnan edustajat ilmentävät perinteisiä kudonnaisten ja ornamentiikan aiheita. Niiden käyttö ja tyylittely ovat kuitenkin tätä päivää, ja parhaimmillaan elävää ja onnistunutta.
Kudonnaiset, brodeeraukset ja muut erilaiset tekstiilityöt ovat hieno ja kaunis taidemuoto, ja niitä näkisi mielellään paljon enemmän. Toivottavasti suomalaiset taiteilijat innostuvat ottamaan tämän materiaalin ja tekniikan yhä enemmän ja rohkeammin omakseen.
- Mikko Oranen mikko.oranen(at)hel.fi – 27.08.2013