Julkaistu: 13.08.2013

KontuFestari 2013

Dumari ja Spuget Kuva: Marek Sabogal
11. kerran järjestettävä festivaali pysyy jatkossakin ilmaisena.

Helsingin kesä on pullollaan erilaisia kaupunginosajuhlia, kylätapaamisia ja paikallispirskeitä. Myös Kontulan Kelkkapuistossa järjestettävä KontuFestari saattoi ensimmäisinä vuosinaan olla pelkkä sympaattinen paikallistapahtuma, mutta kymmenen viime vuoden aikana se on paisunut isoksi festivaaliksi.

– Parhaimmillaan KontuFestarilla oli kahden päivän aikana 10 000–12 000 kävijää, kertoo tapahtuman alulle saattanut KontuKeskus ry:n toiminnanjohtaja Larri Helminen.

Nykyään festivaali on yksipäiväinen. Helminen ei osaa ennustaa tämän vuoden yleisömäärää, sillä hänen mukaansa säät ratkaisevat paljon. Myöskään artistien vetovoimaa ei ole aina helppo arvioida etukäteen.

Notkea Rotta tuo joka tapauksessa 3000 katsojaa, vaikka sataisi rakeita, hän naurahtaa.

Itähelsinkiläinen rap-kokoonpano on esiintynyt festivaalilla joka vuosi. Tänä kesänä lavalle kampeavat myös muun muassa Pelle Miljoona United sekä Dumari ja Spuget, joille KontuFestarin keikka on kesän ainoa.

Välitön meininki saa kehuja

Artistit tuntuvat tulevan mielellään Kelkkapuistoon soittamaan. Helminen kertoo, että festivaalilavojen äänentoisto ja yleisön välitön meininki ovat saaneet kehuja.

– Porukka ei ole välttämättä niin elitististä. Yleisön palaute on melko suoraa ja meininki rehellistä, hän summaa.

Tänä vuonna KontuFestarilla nähdään myös poikkeuksellisen runsas kattaus ulkomaisia artisteja. Virosta tulee maailmanmusiikkibändi Svjata Vatra, Puolasta muun muassa Jimi Hendrixin tuotantoa soittava jazzpianisti Artur Dutkiewicz sekä Ranskasta katuteatteria, tanssia ja chansonia yhdistävä ryhmä Compagnie de Fakto.

Helsinki tarvitsee ilmaistapahtumia

Tapahtuman kasvamisen myötä myös sen kulut ovat kasvaneet. Talkootöinä KontuFestaria tekevän Helmisen mukaan rahoituksen järjestymistä joudutaan joka vuosi jännittämään.

– Kaupungin kulttuuripolitiikka suuntautuu liikaa maksullisiin tapahtumiin. Helsinkiläiset tarvitsevat myös ilmaistapahtumia. Ei kaikilla ole varaa mennä Flow-festivaalille – joka muuten saa enemmän tukirahoja kuin me, hän sanoo.

Helmisen vaatimaton toive onkin, että KontuKeskus saisi varmistettua rahoituksen kolmeksi vuodeksi eteenpäin, ja voisi siten suunnitella festivaalin tulevaisuutta.

Yhden asian Helminen kuitenkin jo festivaalin tulevaisuudesta tietää.

– Jos tapahtumaan tulee pääsymaksu, se on minun osaltani goodbye.”

Tiedot

KontuFestari 2013

Kontulan Kelkkapuisto

24.8.2013

Klo 12–21

Vapaa pääsy

KontuFestari 2013