Julkaistu: 06.08.2013

Jarmo Mäkilä

Jarmo Mäkilä: Gonadotropiinien eritys - aikuistumisriitti, 2013, GF 7252
Jarmo Mäkilän mystisissä maalauksissa pojat ovat matkalla aikuisuuteen.

Jarmo Mäkilän (s. 1952) uusissa teoksissa seikkailevat edelleen poikahahmot, jotka tulivat tutuiksi hänen taiteessaan jo joitakin vuosia sitten. Nyt pojat näyttävät kuitenkin vanhentuneen, osin jopa niin paljon, että olisi oikeampaa puhua pikkumiehistä kuin pojista.

Mäkilän taidetta voi tulkita maskuliinisuuden problematiikan kautta. Hän on käsitellyt teoksissaan ja sarjakuvissaan mieheksi kasvamista sekä isän ja pojan suhdetta. Myös ruumiillisuus ja erilaiset tuntemukset, mm. häpeä ja eristyneisyys, ovat hänen teoksissaan vahvasti läsnä.

Mäkilä on antanut myös tämän näyttelyn nimeksi Maskuliinista vatsasta puhumista. Näyttely koostuu lähinnä suurikokoisista öljymaalauksista, mutta myös veistoksista ja installaatiosta. Maalausten pojat ovat usein suorittamassa jotakin metsässä tai huoneessa.

Arkkityyppisiä hahmoja

Rumpua soittava, isoksi venähtänyt poika nousee monen maalauksen keskeiseksi hahmoksi. Tämä iso rumpali lyö tahtia muulle poikajoukolle, joka tanssii pääkallon päällä ja kuusen ympärillä tai yrittää ylettyä rumpuun. Mäkilän hahmot saavat usein myyttisiä sävyjä. Eläimet ja eläinten nahkoihin pukeutuneet pojat esiintyvät myös näissä maalauksissa.

Keskellä näyttelyä seisoo kymmeniä savisia poikia. Muottien saumakohdat ovat näkyvissä Kärpästen herra II -teoksen veistosten pinnoissa, ja jälki on muutenkin karkeaa. Lähes huomaamattomissa ylhäällä katonrajassa on pronssinen teos Hyppy: poika, joka näyttää oikeastaan sikiöltä. Viimeisessä tilassa on teos Isän talo. Mäkilä on aina käyttänyt näyttelykokonaisuuksissaan taiten erilaisia elementtejä.

Loppupuolen pienemmissä maalauksissa pojat ovat etääntyneet maisemassa lähes näkymättömiin. En oikein tavoita sitä, miten teos Bodom, teltta järvenrantamaisemassa ja neljä etäällä olevaa hahmoa, niveltyvät Mäkilän teemaan ja kokonaisuuteen. Onko ratkaisemattomalla murhalla jokin yhteys poikien aikuistumisriitteihin?

Jarmo Mäkilä on uransa aikana kokenut muutaman rajun suunnanmuutoksen. On mielenkiintoista nähdä, koemmeko sellaisen vielä tulevina vuosina.

Tiedot

Jarmo Mäkilä

Maskuliinista vatsasta puhumista

2.–25.8.2013

Galerie Forsblom (Lönnrotinkatu )

Avoinna ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16

Vapaa pääsy

Galleriassa samaan aikaan: Fanny Tavastila: I could smile for a while

www.galerieforsblom.com