Julkaistu: 20.08.2013

Huvila-teltta 2013

Yoko Ono & Thurston Moore Huvila-teltassa Kuva: Tomi Palsa, Helsingin Juhlaviikot
Huvila-teltassa on jälleen tarjolla monipuolinen musiikkikattaus.

Helsingin Juhlaviikkojen tapahtumatarjonta on kiihkeimmillään. Huvila-teltan musiikkikattaus noudattaa aiemmilta vuosilta tuttua monipuolista linjaa, jossa niin maailmanmusiikilla, kotimaisilla erikoisilloilla, nousevilla kevyen musiikin kyvyillä kuin asemansa jo vakiinnuttaneilla maailmantähdillä on paikkansa.

Huvilan tämän vuoden konserttisarjan alkupuolella on jo iloteltu reilulla afrikkalaisrytmien ja -jazzin annilla, yhdysvaltalaisella folkilla sekä Yoko Onon & Thurston Mooren yhteiskeikalla. Mukaan Huvilan omalaatuiseen tunnelmaan ehtii vielä hyvin, sillä konsertit jatkuvat aina syyskuun alkuun asti, ja vain muutama ilta on tällä hetkellä loppuunmyyty.

Musiikkikulttuurien kirjoa

Huvilan ohjelmistosta löytyy laaja skaala esiintyjiä, jotka vaalivat musiikissaan etnistä taustaansa. Vuonna 2004 kotimaassaan Espanjassa ja latinalaisessa maailmassa läpi lyönyt Bebe (María Nieves Rebolledo Niva) nousi yleisön tietoisuuteen machismoa kritisoivalla kappaleellaan Malo. Energisen, silti sensuellin pop-rokkarin kitaravetoisista lauluista löytyy niin flamencoa kuin elektroakin. Viime vuonna ilmestynyt, foneettisesti huvittavalla tavalla nimetty Un pokito de rocanrol on Beben kolmas studioalbumi, jonka myötä nainen yhtyeineen on kiertänyt Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Elokuun 30. päivänä Huvilassa esiintyvän Lo' Jo- yhtyeen perustajajäsenet, ranskalaiset Denis Péan ja Richard Bourreau, ovat onnistuneet lumoamaan yleisönsä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Monitaiteellisina teoksina alkunsa saaneet musiikkiesitykset ovat vuosien saatossa rikastuneet ja löytäneet oman vahvan uomansa, jossa ranskalainen chanson sulautuu vahvaan pohjoisafrikkalaiseen musiikkiperinteeseen. Elokuun 31. päivä Huvilassa hemmotellaan fadon ystäviä, kun portugalilainen fado-mestari António Zambujon nousee teltan lavalle nelihenkisen orkesterinsa kanssa.

Kiinnostavia tulokkaita

Yleisöllä on tänäkin vuonna mahdollisuus kuulla tuoreita, maailmalla puhuttuja nousevia kykyjä. Iso-Britanniasta paikalle saapuu Lianne La Havas, 23-vuotias laulaja-lauluntekijälahjakkuus, jonka sukujuuret ovat Jamaikalla ja Kreikassa. Hunajainen, silti särmikäs ääni ja persoonalliset folk-pop-kappaleet ovat siivittäneet nuoren naisen maailmanlaajuiseen nousukiitoon, jonka ensimmäinen tärkeä etappi oli viime vuonna julkaistu debyyttialbumi Is Your Love Big Enough?

Americanan ystävien kannattaa hankkia lippu Matthew E. Whiten keskiviikkona 28.8. järjestettävään konserttiin. Yhdysvaltalainen muusikko perusti vuonna 2012 oman levy-yhtiön nimeltä Spacebomb Records, ja julkaisi sen kautta esikoispitkäsoittonsa Big Inner. Lämminhenkinen pop-folk-levy on kerännyt useita palkintoja, ja varsinkin albumin orkestrointi on saanut laajaa suitsutusta.

Kotimaisia teemailtoja

Huvilan kotimaisessa tarjonnassa huomio kiinnittyy varsinkin kahteen erikoisiltaan. Kaupunginosa Kallio saa kunnianosoituksen Taiteiden yönä torstaina 22.8. jazz-yhtye Dalindèon isännöimässä Kalliosta, rakkaudella -illassa. Musiikin ohella luvassa on muun muassa iltasatu aikuisille ja tanssit.

Huvilan tämän vuoden lopetuskonserttina kuullaan legendaarisen Love Recordsin toimintaa ja historiaa vaaliva Lovea kehiin -ilta. Illassa kuullaan niin levy-yhtiölle aikoinaan levyttäneitä artisteja kuin nuoremman polven tulkintoja yhtiön tuotantoon lukeutuvista kappaleista.

Tiedot

Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltta

16.8.-1.9.2013 Tokoinrannassa

Ohjelmatiedot