Julkaistu: 28.08.2013

Blue Jasmine

Kuva: Scanbox Finland Oy
Viettelyksen vaunua mukaileva elokuva on tinkimättömintä Woody Allenia vuosiin.

Moni on arvellut Woody Allenin parhaimman terän jo tylsyneen. 79-vuotiaan auteurin viimeaikaisia elokuvia on luonnehdittu postikorteiksi, joita vapaalle vaihtanut turistiohjaaja tahkoaa Euroopan suurkaupungeista. Itse en ole tätä käsitystä jakanut vaan avoimesti nauttinut veteraanin kepeämmistäkin komedioista.

Joukkoon on mahtunut synkempiäkin tunnelmointeja, kuten hyytävä Match Point (2005) ja syyllisyyden syövyttämä Cassandra’s Dream (2007). Uutuus, Blue Jasmine (2013), ei sekään ole mikään elokuvallinen ilopilleri. Nimihenkilön mielen hajoamisesta kertova ihmissuhdedraama lukeutuu Allenin 2000-luvun ehdottomaan parhaimmistoon.

2000-luvun Viettelyksen vaunu

Jasminen (Cate Blanchett) avioliitto on ajautunut karille aviomiehen (Alec Baldwin) hämäräperäisten bisnesten myötä. Luksuselämä New Yorkin rahapiireissä on taaksejäänyttä elämää, eikä uusi köyhempi todellisuus ole entisen ”pokaalivaimon” mieleen.

Kootakseen elämänsä ja identiteettinsä rippeet Jasmine matkustaa sisarensa Gingerin (Sally Hawkins) luo San Franciscoon. Kahden hyvin erilaisen ja toisistaan vieraantuneen naisen yhteiselo ei ala lupaavasti. Jasminen kriisi pahenee Gingerin vaatimattoman elämän arkisissa puitteissa.

Blue Jasmine on 2000-luvun näkemys Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunusta. Jasminessa on aimo annos Blanchea ja Gingerissä Stellaa. Muistuman Williamsin näytelmäklassikon piinaavaan triangeliin täydentää Bobby Cannavalen Chili, Gingerin duunaripoikaystävä. Ihan Stanleyksi asti Chilin hahmo ei sentään veny, mutta ei se ole ollut tarkoituskaan.

Jasmine on yhtä lailla oman belle rêvensä, kauniin unelmansa tai oikeammin illuusionsa, vanki kuin Blanche Dubois. Allen lainaa perusasetelman Williamsilta, ja karkaa sitten autuaasti omille teilleen tunnelmoiden toisinaan humoristisesti mutta useimmiten surumielisellä vääjäämättömyydellä.

Kahden naisnäyttelijän nappisuoritus

Blue Jasmine on kahden erinomaisen naisnäyttelijän nappisuoritus. Ensisijaisesti kyse on Cate Blanchettin bravuurista. Blanchett liukuu etuoikeutetun kotirouvan kiiltävästä kulissista kassialmaksi häkellyttävästi nyansoiden. Hänen molemmat hahmonsa, täydellinen edustusvaimo ja höpisevä ihmisraunio, yhtyvät ja erkaantuvat käden käänteessä herättäen katsojassa niin hämmennystä, kiukkua kuin empatiaa.

Sally Hawkinsin Ginger on huonon itsetunnon omaava tavis, jonka elämä on kärsinyt sisarelle sataneista etuoikeuksista. Hawkins tuo rooliin sielukasta särmää, mikä estää miesten ja maailman kolhimaa hahmoa latistumasta pelkäksi huonon tuurin heittopussiksi. Oma tärkeä osansa hienoissa roolisuorituksissa on tietysti Allenin tarkkasilmäisellä käsikirjoituksella, joka osaa rakentaa molemmista avainhenkilöistä kokonaisia ihmisiä.

Tiedot

Blue Jasmine

Yhdysvallat 2013, 98 min, S

Ensi-ilta 30.8.2013

Ohjaus ja käsikirjoitus Woody Allen

Kuvaus Javier Aguirresarobe

Leikkaus Alisa Lepselter

Pääosissa: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Bobby Cannavale, Peter Sarsgaard, Louis C.K., Andrew Dice Clay