Julkaistu: 22.08.2013

Antti Laitinen

Antti Laitinen: Bare Necessities, 2002, Galerie Anhava
Antti Laitisen teokset konkretisoituvat fyysisen läsnäolon kautta.

Antti Laitinen (s. 1975) edustaa parhaillaan Suomea Venetsian biennaalin Aalto-paviljongissa. Toinen Suomen edustaja, Terike Haapoja, on puolestaan saanut käyttöönsä Pohjoismaisen paviljongin, jonka edustus vuorottelee Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Omintakeisia projekteja

Laitinen on tullut tunnetuksi omintakeisista projekteistaan, joissa taiteilija rakentaa saaren, purjehtii kaarnalaivalla tai viettää alasti metsässä neljä päivää. Taiteilija dokumentoi performatiiviset projektinsa yleensä videoimalla tai valokuvaamalla.

Venetsian biennaalissa esillä olevassa Forest Square -teoksessa Laitinen rajasi aarin (10 x 10 m) alueen somerolaisesta metsästä, kaatoi siitä puut ja lajitteli sen jälkeen kerroksen maa-ainesta, josta koostui samankokoinen aarin alue. Sarjan kolme valokuvaa näyttävät ensin metsän, sitten puista kaadetun alueen ja lopuksi tarkasti lajitellun, aarin alueelta kerätyn aineksen.

Anhavan näyttelyssä on esillä valokuvia ja videoita Laitisen projekteista. Keskellä lattiaa on myös kooste Forest Squaren aineksista. Metsä on tullut keskelle galleriaa, siististi lajitellut ainekset kukin omaan lokeroonsa.

Yksinkertaisia mutta oivaltavia ideoita

Laitisen projektit ovat parhaimmillaan silloin, kun niihin pystyy keskittymään yksi kerrallaan. Hänen ideansa ovat usein hyvin yksinkertaisia, mutta juuri sen takia oivaltavia ja paljastavia. Itsestäänselvyydet muuttuvat monimutkaisiksi rakenteiksi konkretisoituessaan fyysisen tekemisen ja läsnäolon kautta .

Nyt esillä oleva kokonaisuus kärsii hieman siitä, että mukana on niin monia erilaisia projekteja. Kannattaa ehdottomasti varata sen verran aikaa, että voi rauhassa katsoa kaksi noin 15 minuutin pituista ja yhden 5 minuutin pituisen videon. Anhavan näyttely antaa kuitenkin hyvän käsityksen jo maailmallakin huomiota saaneen Laitisen tuotannosta.

Tiedot

Antti Laitinen

8.8. – 1.9.2013

Galerie Anhava (Mannerheiminaukio )

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16

Vapaa pääsy

www.anhava.com