Julkaistu: 22.05.2013

Susanne Gottberg

Susanne Gottberg: Folded Pink, 2012, GF 6909.
Susanne Gottbergin maalaukset henkivät vähäeleisyyden eleganssia.

Susanne Gottberg (s. 1964) tavaramerkkinä ovat hänen taidokkaat puulle tehdyt teoksensa, joissa värikynä ja/tai öljy loihtii kuvan harmonisessa yhteydessä puunsyiden kanssa. 

Gottbergin ilmaisu on aina ollut hyvin tarkkaa ja jäsenneltyä. Joitain vuosia sitten erilaiset maisemat, sillat ja talot alkoivat vaihtua vielä pelkistetymmiksi sisäinteriööreiksi, ornamentiikaksi ja viitteellisiksi kuviksi, joissa esimerkiksi kankaan laskostumisella on tärkeä osansa. Näille elementeille rakentuu tämänkin näyttelyn teokset.

Elämän mysteeri

Näyttelyn nimi – Sinä elävä – viittaa Goethen runon kautta elämän arvostamiseen ennen kuin se päättyy. Nimi antaa herkän taustan teoksille, jotka tuntuvat leijuvan ilmassa, kuvaavan elämän mysteeriä, sen ihmeellisyyttä ja haurautta.

Ornamentiikan ja kankaiden lisäksi näyttelyssä on kaksi teosta, jotka ovat kuin keskiaikaisia tai vanhoja naisen päähineitä. Nämäkin tuntuvat leijuvan ilmassa – ilman kasvoja ja ilman ihmistä. Silti ne kuvaavat poissaolollaan juuri läsnäoloa, elävää ihmistä. 

Kahden maalauksen aiheena on ovi. Toinen on sivukuva ovenkahvasta ja lukosta näyttelyn keskivaiheilla. Ovi on tavallaan auki, mutta se tuntuu alleviivaavan mahdollisuutta joko sulkea tai avata. Näyttelyn viimeinen teos kuvaa raollaan olevaa pariovea. 

Matkalla toiseen 

Symboliikka johdattaa Gottbergille tuttuun kulkemisen ja saavuttamisen tematiikkaan. Olemme matkalla tilasta toiseen: elävien maailmasta kenties johonkin toiseen, oven takana olevaan todellisuuteen. 

Minua puhuttelee vahvasti juuri Gottbergin näennäinen yksinkertaisuus ja pelkistäminen, joka kuitenkin osoittautuu niin materiaalien, tekniikan kuin yksityiskohtienkin kautta äärimmäisen runsaaksi ja rikkaaksi. Näitä teoksia voisi katsoa loputtomiin ja aina löytäisi uusia sävyjä ja tasoja. 

Gottberg tavoittaa todellakin elämän kauneuden ja haurauden. Ja siten samalla sen ikiaikaisen mysteerin – olemassaolon äärettömän ja äärellisen yhtymisen paradoksin.

Tiedot

Susanne Gottberg

Sinä elävä – Du levande

17.5.–20.6.2013

Galerie Forsblom (Lönnrotinkatu 5)

Avoinna ma–pe klo 11–18, la klo 11–16, su klo 12–16

Galleriassa samaan aikaan: Jacob Hashimoto

Vapaa pääsy

http://www.galerieforsblom.com/