Julkaistu: 23.05.2013

Salainen valtakunta

Visuaalinen 3D-animaatio toimii sekä tarinaltaan että huumoriltaan.

Salainen valtakunta (Epic 2013) on kuin yhdistelmä Avattaren ja Arthurin parhaita puolia. Siinä on James Cameronin Avattaresta tuttuja ekologisia ja humaaneja teemoja, näyttävää visuaalisuutta ja vauhdikasta toimintaa. Elokuvan mini-ihmiset ja ötökät ja jopa perustarina tuovat puolestaan mieleen Luc Bessonin värikkäät Arthur-elokuvat.

Seikkailu ruohonjuuritasolla

Teini-ikäinen Mary Katherine muuttaa vastentahtoisesti stadista maaseudulle omituisen tutkija-isänsä luo. Tyttö temmataan välittömästi mielikuvitukselliseen seikkailuun kirjaimellisesti ruohonjuuritasolle. Tyttö kutistuu peukaloisen kokoiseksi ja joutuu jännittävässä mikrokosmoksessa keskelle hyvän ja pahan taistelua. Tällä kertaa taistellaan luonnon puolesta ikäviä pahkiaisia vastaan.

MK suojelee metsän ”sydäntä” yhdessä lehtikansan kenraalin Ronin ja nuoren, vastuuttoman Nodin kanssa. Lastenelokuvan koomisina sivuhahmoina nähdään etana ja kotilo, jotka keventävät tarinaa jännittävissäkin hetkissä.

Elokuvassa käydään läpi lasten- ja nuortenelokuville tuttuja kasvamiseen liittyviä teemoja. Yksi teemoista liittyy vanhempien ja lasten väliseen suhteeseen, jota kuvataan MK:n ja tämän isän välisillä ristiriidoilla. Keskiöön nousee myös kasvattajan rooliin joutuneen Ronin ja auktoriteetteja vastustavan, itsekeskeisen Nodin suhde. Ja sivutaanpa elokuvassa myös viatonta ja suloista ensirakkauttakin.

Salainen valtakunta on visuaalisesti hieno, paikoin silmiä hivelevän kaunis animaatioelokuva. Elokuvassa myös 3D näyttää parhaat puolensa. Runsas luontokuvaus tasapainottele sujuvasti upean kukkaloiston ja ötökkäkuvausten välillä.

Huumoria eri ikäryhmille

Itse ajattelin, että Salainen valtakunta on ensisijaisesti nuorten tyttöjen elokuva huikaisevien kuviensa ja teemojensa takia. Pressinäytöksessä elokuvaan vahvasti ja riemukkaan äänekkäästi eläytyneet pikkupojat kuitenkin todistivat, että se kolahtaa myös heihin. Elokuvassa on riittävästi huumoria ja toiminnallisia vitsejä vähän joka ikäryhmälle.

Salainen valtakunta on kelpo viihdettä lapsille ja varhaisnuorille. Elokuva on myös sanomaltaan ihan pätevä. Lastenelokuvan kontekstissa se etenee kuitenkin varsin tuttuja polkuja niin teemoissa kuin juonen kehittelyssäkin.

Elokuvan on tuottanut Blue Sky Studios, jonka tuotantoja ovat muun muassa Rio (2011) ja Ice Age -elokuvat.  Yhtiön perustajiin kuuluva Chris Wedge on aiemmin ohjannut pitkät animaatiot Robots (2005) ja Ice Age (2002).

Salainen valtakunta pohjautuu William Joycen kirjaan The Leaf Men and the Brave Good Bugs. Muutaman animaation taustaryhmässä työskennellyt Joyce on ollut mukana myös elokuvan käsikirjoitustiimissä.

Näin elokuvasta suomeksi dubatun version, joka ei ollut huono. Harmittavaa kyllä kotimaisissa dubbauksissa päähahmojen äänet vaikuttavat samanlaisilta elokuvasta toiseen. Hollywoodissa kalastellaan pääosiin usein karismaattisia tähtinäyttelijöitä, ja he puolestaan joskus antavat kerrontaan lisäsärmää – eivät aina. Nyt jäi hieman kaivelemaan originaaliversio, jonka ääninä ovat muun muassa Colin Farrell, Christoph Waltz, Beyoncé Knowles, Steve Tyler ja Aziz Ansari.

Tiedot

Salainen valtakunta

Yhdysvallat 2013, 104 min, K7

Ensi-ilta 24.5.2013

Ohjaus: Chris Wedge

Käsikirjoitus: Tom J. Astle, Matt Ember, James V. Hart, William Joyce, Daniel Shere (perustuu William Joycen kirjaan The Leaf Men and the Brave Good Bugs)

Alkuperäisversion äänet: Amanda Seyfried, Colin Farrell, Josh Hutcherson, Beyoncé Knowles, Chris O’Dowd, Aziz Ansari, Steven Tyler, Christoph Waltz, Jason Sudeikis, Pitbull, Blake Anderson

Suomenkieliset äänet: Heljä Heikkinen, Tuukka Leppänen, Antti LJ Pääkkönen, Riina Paatso, Riku Nieminen, Aku Hirviniemi, Heikki Kujanpää, Juhani Rajalin, Antti Pääkkönen, Joonas Saartamo, Petrus Kähkönen

Mukana myös: Ella Pyhältö, Kari Tamminen, Mathilda Leppälahti, Samuel Motsakov, Vaula Hyry, Anu Ahonen, Markus Degerman, Ralf Öhberg, Magnus Axberg, Annamari Metsävainio, Jaana Hovinen

Tuottajat: Jerry Davis, Lori Forte

Tuotannon johto: James V. Hart, William Joyce

Musiikki: Danny Elfman

Kuvaus: Renato Falcão

Leikkaus: Andy Keir, Tim Nordquist

Roolitus: Christian Kaplan

Päälavastajat: Greg Couch, William Joyce

Lavastus: Michael Knapp, Isaac Holze