Julkaistu: 23.05.2013

Pitkä kuuma kesä -klubit 2013

Jaakko Laitinen ja Väärä Raha. Kuva Petri Alanko.
Ilmaiskeikkojen sarja pidentää kesää syyskuun puolelle.

Kesän tietää saapuneen, kun musiikkitapahtumien runsaus räjähtää ilmoille kaupunkilaisten riemuksi. Vielä ilahduttavampaa on ilmaisten konserttien ja festivaalien määrä. Ilmaistapahtumiin kuuluu myös Pitkä kuuma kesä -klubit. M-barin terassilla tänä vuonna järjestettävät illat rakentuvat aikaisempien vuosien tapaan tasokkaista live-keikoista ja vaihtuvista Dj:stä. 

Avajaiset rapin tahtiin

Kerran kuussa järjestettävä keskiviikkoillan klubirupeama käynnistyy toukokuun 29. päivä, kun terassin ottavat haltuun Gracias ja Tuuttimörkö. Vain 4-vuotiaana Kongosta Helsinkiin muuttanut Gracias räppää englanniksi muun muassa kotikaupungistaan. Tuuttimörkö julkaisi esikoispitkäsoittonsa On totta kuluvan vuoden tammikuussa. Avajaisklubin levymusiikista vastaa tuottajanakin toimiva Dj Nada, joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Graciaksen kanssa. 

Kesäkuun klubi tarjoaa balkan-huumaan hurahtaneille kotimaista näkemystä slaavirytmeistä kahden livekokoonpanon voimin. Hienosti ympäri Suomea suosiota kerännyt Jaakko Laitinen & Väärä Raha paukuttelee iskevää iskelmää lappalaisin maustein. Samanhenkinen Lada Nuevo taipuu niin humppaan kuin tango nuevoon. Karvalakeista tunnetun poppoon kokoonpano vaihtelee kahdesta kymmeneen muusikkoon. Keikkojen jälkeen tanssimista voi jatkaa Dj Svengalin tahdissa.   

Uutta kansanmusiikkia ja vahvoja tulkitsijoita

Heinäkuista keskiviikkoiltaa vietetään iskelmän ja päivitetyn kansanmusiikin äärellä. Kesäillan iskelmäpläjäyksestä vastaa useissa tansseissa koulittu Julius Karlsson & Samat Nimet. Klubin toinen esiintyjä, Tiiu Helinä julkaisi vuonna 2012 ensimmäisen albuminsa Veli, jonka kauneus on hengästyttävää. Kansan- ja perinnemusiikin ainesten yhdistäminen elektronisiin elementteihin toimii hypnoottisesti levyllä ja konserttitilanteessa.

Väkevien lauluntekijöiden ja tulkitsijoiden paraati jatkuu myös elokuussa, jolloin klubin tähtinä kuullaan Aino Vennaa ja Minä ja Ville Ahosta. Viime syksynä nostalgiakylläisen debyyttinsä Marlene julkaisseen Aino Vennan mieleenpainuva ääni vie viime vuosituhannen alkuvuosikymmeniin.

Minä ja Ville Ahosen toinen levy Mia ilmestyi maaliskuussa ja räjäytti pankin monella tapaa. Yleisö ja kriitikot ovat ottaneet synkeydessään toivorikkaan levyn omakseen. Klubilla Ahonen esiintyy pitkästä aikaa soolona, mikä tuo varmasti esitykseen oman leimansa.

Viimeinen Pitkä kuuma kesä -klubi-ilta järjestetään tänä vuonna syyskuun alussa. Tuolloin luvassa on tajunnanvirtaista poprockia Riston tyyliin sekä Milesmoren kitarapoppia. Viimeisen klubin levymusiikin valitsee Rubik dj´s.

Tiedot

Pitkä kuuma kesä -klubit

29.5.2013

Gracias, Tuuttimörkö, Dj Nada

26.6.2013

Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Lada Nuevo, Dj Svengali

19.7.2013

Tiiu Helinä, Julius Karlsson & Samat Nimet, All Ears dj’s

28.8.2013

Aino Venna, Minä ja Ville Ahonen soolo, Dj Afromikko

11.9.2013

Risto, Milesmore, Rubik dj’s

Levymusiikkia klo 19–1.30, keikat klo 20 ja 21

Vapaa pääsy, K18

http://mbar.fi/