Julkaistu: 08.05.2013

Maailma kylässä 2013

Kuvassa Charmaine Clamor. Kuva Hydee Abrahan.
Kulttuurien juhlassa tutustutaan Aasian musiikkikarttaan.

Toukokuun perinteikäs Maailma kylässä -festivaali pursuaa asiaohjelmaa sekä viihdykettä teatterista tanssiin ja musiikkiin. Tänä vuonna Kaisaniemessä ja festivaalin iltaklubilla esiintyy lähes 30 artistia ja bändiä eri puolilta maailmaa. 

Tällä kertaa festivaalijärjestäjät ovat halunneet nostaa valokeilaan aasialaisen musiikin. Viikonloppuna kuullaan useampaa aasialaistaustaista esiintyjää. Yksi tunnetuimmista lienee filippiiniläinen jazz-laulajatar Charmaine Clamor. Laulutaidoistaan Yhdysvalloissa ylistystä kerännyttä Clamoria kutsutaan jazzpinon kuningattareksi. 

Jazzpino on Clamorin kehittämä musiikkityyli, jossa yhdistyvät jazz, soul ja filippiiniläinen kurkkulaulu. Tyylien ominaisuudet Clamor imi itseensä jo lapsena Filippiineillä säestäessään pianolla omaa äitiään, joka lauloi niin amerikkalaisia klassikkoja kuin paikallisia perinnelauluja.

Retro-Aasiaa ja raskaita soundeja

Jos aikamatkailu aasialaisiin 60-ja 70-luvun tunnelmiin kiinnostaa, niin festivaali tarjoaa tähän kaksikin mahdollisuutta. Indonesialainen White Shoes & The Couples Company on ottanut vaikutteita kappaleisiinsa muun muassa klassisesta jazzista, 80-luvun popista, bossanovasta ja kotimaansa 70-luvun elokuvamusiikista. Jakartalaisen kuuden hengen orkesterin tuotanto ovat untuvaisen kevyttä poppia, jossa laulukielenä vuorottelee indonesia ja englanti.

The Cambodian Space Project puolestaan ammentaa kuuluisien kambodzhalaisten khmer-laulajien 1960- ja 70-luvun psykedeelisestä rockista, joka syntyi Vietnamin sodan myötä, kun amerikkalaiset toivat omat vaikutteensa paikalliseen musiikkiin. 

Täysin toisenlaisiin tunnelmiin pääsee Kiinan autonomiselta alueelta, Sisä-Mongoliasta saapuvan Hanggain ja eteläkorealaisen Jambinain kanssa. Mongolialaista kurkkulaulua ja punk rockia yhdistelevän Hanggain tavoite on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi mongolialaista identiteettiä. Yhtye on julkaissut kaksi albumia ja kolmas ilmestyy tänä keväänä. 

Perinteistä korealaista musiikkia ja post rockia esittävä Jambinai esiintyy ensimmäistä kertaa ulkomailla. Kotimaassaan suositun kokoonpanon instrumenttiarsenaali sisältää moderneja- ja perinnesoittimia, joita yhdistelemällä syntyy ainutlaatuinen soundi.

Tanssitunnelman takaavat afro-blues ja kuubalainen son

Maailma kylässä on varma valinta tanssihaluisille. Rytmi- ja tanssilajien kautta voi matkata Afrikkaan tai Etelä-Amerikkaan. Afrikkaan johdattaa sunnuntaina esiintyvä Totoo Zebingwa & Sanaa Sana. Kokoonpanon musiikissa yhdistyvät perinteiset ja nykyaikaiset afrikkalaiset rytmit sekä laaja kirjo länsimaisia vaikutteita. Ryhmään kuuluu muusikoiden lisäksi tanssijoita, joten luvassa on varmasti näyttävä show.

Lattaritunnelmia festivaalille tuo kuubalaisen son-musiikin taitureiden, Sierra Maestran ja kotimaisen Kuukuminen yhteiskeikka.

Kotimaista aikuisille ja lapsille

Ohjelmiston suomalaisessa esiintyjäkaartissa on teinitähti-Diandra ja tyttöjen asiaa ajava PMMP. Don Johnson Big Band ja Kuningasidea soittavat hiphoppia ja reggaeta. Kokeellisempaa rintamaa edustaa Color Dolor ja äänellään hurmaava Aino Venna. Lapsia viihdyttävät muun muassa Fröbelin palikat, Mimmit duo sekä japanilaishenkinen Minni Ilmonen & Koto.

Tänä vuonna festivaalin ohessa järjestetään vain yksi klubi-ilta. Sunnuntaina Virgin Oil Companyssa pidettävä Club Niubi keskittyy aasialaisiin vaihtoehtoisiin musiikintekijöihin. Illan aikana esiintyyvät indonesialais-yhdysvaltalainen Filastine feat Nova ja kotimainen, nykyään berliiniläispohjainen LCMDF. 

Tiedot

Maailma kylässä

25.–26.5.2013

Kaisaniemen puisto ja Rautatientori

Vapaa pääsy

Club Niubi

26.5.2013

Virgin Oil Co (Mannerheimintie 5)

Liput 8 ja 10 euroa 

www.maailmakylassa.fi