Julkaistu: 31.05.2013

KAKTUS-tanssifestarit

Kuva gruppen Fyran teoksesta Vaate-Liike. Kuva Heikki Tuuli.
Festariohjelmaan kuuluu vakiintuneiden tanssiteattereiden ja uusien ryhmien esityksiä.

KokoTeatterissa 6.–9.6. järjestettävät Kaktus-tanssifestarit pidetään seitsemättä kertaa. Festivaaleille on valittu jälleen myös ryhmiä, joita ei välttämättä muualla näe.

Festivaalin vastaava tuottaja ja tanssiryhmä Gruppen Fyran jäsen Piia Liski kertookin, että nimenomaan kantaesityshaulla pyritään saamaan nuoria, kokeellisia tekijöitä esiin.

– Tänä vuonna naisteema nousee esiin etenkin Kuumat Putket -ryhmän Just Queens-esityksessä. Lisäksi olemme halunneet laajentaa esityskirjoa. Ohjelmaan kuuluu muun muassa kolmen näyttelijän yhtye Käheät kurkut. 15-vuotistaivaltaan juhliva Gruppen Fyra pitää myös joka ilta pienen alustuksen, Liski kuvailee ohjelmaa.

Gruppen Fyran teokset ovat usein kaksijakoisia: huumori kätkee sisäänsä aina syvempiä näkökulmia. Huumori ja huomion tarkentaminen pintaan ovat läsnä muun muassa kahdeksan minuuttia kestävässä Vaate-Liike-esityksessä, jonka teemana on pukeutuminen, vaatetus ja katumuoti. 

Etenkin festivaalin uusia ryhmiä leimaa monitaiteellisuus. Musiikki, videoilmaisu ja visuaalisuus eivät ole alisteisia tanssiesitykselle vaan tasaveroisia. Esimerkiksi PUPU Kollektivin These Boots Are Made for Walking -teoksessa videotaide, musiikki ja tanssi luovat maagisen, intensiivisen ja lämminhenkisen tunnelman. Koreografia on Kaisu Höltän, Heidi Lehtorannan ja Maija Kiviluodon. Valoista ja videoista vastaa Hanna Käyhkö.

Festivaalin tuottaja Elisa Järvinen pitää festivaalia kepeänä ja linjattomana – se on ollut Kaktuksen lähtökohtana ennenkin. Kepeys ei kuitenkaan tarkoita sisällöttömyyttä. Juhliminen ja tyyli nousevat useamman esityksen teemaksi, mutta teoksissa on kyse muustakin.

– Kaktus-tanssifestareilla on tarkoitus esitellä ei-niin-vakavaa nykytanssia, jolle ei muilta festareilta löydy tilaa.

Ei pelkkää tanssia

Esitysten kestot vaihtelevat kymmenen minuutin pienoisteoksista Piikkiklubin viisi tuntia kestäviin bileisiin. Tekijöinä on nuoren polven koreografeja, joille nykytanssi ei tarkoita pelkästään eteeristä ja filosofista yksinäistä pohdiskelua tanssisalin hämärässä.

– Olemme tarkoituksella jättäneet festivaalin nimestä pois määritelmän ”nykytanssi”, Liski sanoo.

Uusi polvi ammentaa katutanssista, yhdessä hengailusta, teknosta, queer-kultuurista . Rouhea yhteiskunnallinen ja yhteisöllinen sävy näkyy monissa teoksissa.

Festivaalin esiintyjistä osa on hyvin nuoria, vielä opiskelijoita, kun taas etabloituneemmat ryhmät, kuten Kuopiosta saapuva tanssiteatteri Minimi, tuovat estradille kokemusta.

– Aivan uusi juttu festivaalillamme on Piikkiklubi. Festariklubi on aina vähän kokeellisempi kuin tavanomainen klubi. Siellä esiintyy muun muassa Polarmotor-yhtye, joka ei ole suuren yleisön tuntema, mutta jolla on vakiintunut faniyleisö underground-pireissä, Järvinen sanoo.

Klubilla nähdään Pretty Bruises Squad -ryhmän Imitating DJ -performanssi.  Pretty Bruises Squad -ryhmä koostuu nykytanssin, teatterin, uuden musiikin, video- ja valokuvataiteen freelance-taiteilijoista. Ryhmä on esiintynyt festivaaleilla Helsingissä, Berliinissä ja Tukholmassa sekä tehnyt yhteistyötä esimerkiksi yhtyeiden Zebra and Snake sekä Phantom kanssa. Koreografi-tanssija Katja-Maria Taavitsainen ja tanssija Lotta Maunula ovat työskennelleet konseptin parissa kevään 2013.

Ryhmä teos Imitating DJ yhdistää nykytanssin, performanssin ja klubien DJ -kulttuurin. 

– Korkeakulttuurin ja undergroundin hedelmällinen yhdistäminen on festivaalin ominaispiirre, Järvinen summaa.

Tiedot

KAKTUS-tanssifestarit

6.–9.6.2013

KokoTeatteri (Hämeentie 3)

Liput 14 ja 22 euroa

Piikkiklubin liput 7 euroa (ikäraja 18 vuotta)

http://kaktustanssifestarit.fi/ 

http://www.kokoteatteri.fi/