Julkaistu: 15.05.2013

Daniel Johnston

Kuvassa Daniel Johnston. Kuva Peter Juhl.
Amerikkalainen laulaja-lauluntekijä on tehnyt parhaat kappaleensa yksin autotallissa.

Maailmassa lienee kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka nauhoittavat sydänsuruista poppia kotonaan haaveillen kuulijakunnasta. Daniel Johnston on yksi niitä harvoja, joiden kotitekoinen musiikki on yltänyt kellarista levykauppoihin ja kuulijoiden sydämiin. 

Syy ole siinä, että Johnston olisi poikkeuksellisen taitava äänitysvelho. Halvalla urulla itseään säestävän lauluntekijän varhaiset pophelmet soivat rujoin mankkasoundein, jotka asettavat hänet muutaman askeleen päähän musiikkiteollisuudesta. Vanhempiensa alakerrassa ja veljensä autotallissa musiikkiaan taltioinut Johnston edustaa lo-fi-soundeineen vaihtoehtoista ja ulkopuolista musiikkia. 

Varhaisten halpiskassujensa jälkeen Johnston on tehnyt levyjä oikeissa studioissakin – kokopitkiä levyjä on yli kaksikymmentä. Viimeisin tuotos on soundtrack omaan sarjakuvaan, Space Ducksiin. 

Tunnetuimpia Johnstonin äänityksistä lienevät kuitenkin 1980-luvun alussa julkaistut Yip/Jump Music ja Hi, How Are You. Ensimmäinen sisältää myös lauluntekijän tunnetuimman kappaleen, Speeding Motorcycle, jonka vallaton melodia ja sanat sekä tulkitsijan haavoittunut ääni luovat suloisenkipeän kokonaisuuden. 

Keskivertoa vaikeampi elämä

Johnstonin sanoituksissa on kirkasotsaista romantiikkaa, mielikuvituksellisia hahmoja sekä rikkinäisen miehen kipua. Ajatus taiteilijan elämän vaikeudesta on ehkä klisee, mutta Daniel Johnstonin kohdalla se pitää paikkansa. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian yhdistelmä on vienyt miehen laitoksiin ja pitänyt hänet perheensä holhouksessa. 

Luomisvimmaa sairaus ei kuitenkaan ole vienyt. Musiikin lisäksi Johnston on kunnostautunut kuvataiteen saralla. Taide on ehkä ollut artistille myös vakauden ehto, kuten hän itse kappaleessaan Sorry Entertainer sanoo: ”Drove those demons
out of my head
with an organ and a pencil full of lead.” 

Parhaiten Daniel Johnstonin elämäntarinaan tutustuttaa miehestä tehty erinomainen dokumentti The Devil and Daniel Johnston (2005). Pari vuotta sitten huhuttiin myös tekeillä olevasta elämäkertaelokuvasta, jonka pääosaan arvailtiin Philip Seymour Hoffmania

On aikamoinen sattuma, että päivää ennen Johnstonia Tavastian lavalla nähdään Roky Erickson – toinen mielenterveysongelmien kanssa painiva, uraauurtava artisti. Bändinsä 13th Floor Elevatorsin kanssa ja myöhemmin soolona psykedeelistä rockia soittanut Erickson on vieraillut Suomessa pari kertaa aikaisemminkin. Johnstonille toukokuun vierailu on ensimmäinen.

Tiedot

Daniel Johnston

21.5.2013

Tavastia (Urho Kekkosen katu 6)

Lavalla myös Talmud Beach

Liput 29 e

Roky Erickson

20.5.2013

Tavastia (Urho Kekkosen katu 6)

Lavalla myös The Drowning Men, The Hounds of Baskerville

Liput 45 e

www.tavastia.fi