Julkaistu: 08.05.2013

8x7+9 – hetkiä elämästä

Kuva Samuel Valkola
Teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Silja Eriksson tuo tunnelmalliseen harjoitussaliin välähdyksiä kaipuusta ja haaveista.

Neljä nuorta naista luo vuorollaan tilassa viipyviä hetkiä Metropolia-ammattikorkeakoulun ihastuttavaan, varsinaisen oppilaitoksen pihassa sijaitsevaan erilliseen harjoitustilaan. Rosa Autio, Sanni Kallio, Elisa Keisanen ja Anni Rainio ovat vuorollaan ajatuksen keskiössä.

Esiintyjistä ei kerrota yleisölle mitään, muuta oletettavasti he ovat Metropolian opiskelijoita ohjaajan lailla. Teos on Erikssonin käsikirjoittama ja ohjaama harjoitustyö, johon hän on myös tehnyt äänisuunnitelman.

Paljaassa tilassa, todella lähellä yleisöä esiintyminen on vaikeaa, ja jännitys näkyy esiintyjissä. Kaiken lisäksi ohjaajaopiskelija on antanut esiintyjilleen hyvin minimalistiset mahdollisuudet ilmaisuun. He katsovat kohti katsojaa kuin haastaen, totisena ja kuitenkin sisäänpäin kääntyen.

Pienehkön tilan kaksi ikkunaa ja niiden leveät ikkunalaudat muodostivat tärkeän osan esitystä. Luonnon lavastus on tilassa valmiina: viileä tuulahdus tuo kevään tuoksua, valo heijastuu monin tavoin liikkuvista ikkunalaseista. Hauska on kohtaus, jossa esiintyjä kiipeää pitkin ikkunanpieliä. Hän saa hassusti aukeavan ikkunan auki ja kurottautuu sitä kohti. Hän tuoksuttaa ulkoilmaa kunnes maan vetovoima ja liukuvat jalat vievät hänet takaisin alas.

Kiinnostavin tilanne koetaan, kun esiintyjä oman osionsa jälkeen kiipeää ikkunalaudalle katselemaan seuraavaa lattialla touhuajaa. Naisen helpotus leviää koko pehmenevään vartaloon, käsi pyyhkäisee hikeä otsalta, silmät etsiytyvät tiellä kulkijoihin. Hänen näkee miettivän jotakin – kiinnostuneena seuraan, mitä voin nähdä hänestä. Ikävä kyllä samalla teoksen ensimmäinen hiukan vauhdikkaampi liikeosuus jää vaille huomiotani.

Tunnin teos lähtee elämään vasta viimeisen vartin aikana. Tuon vartin olisin mielelläni nähnyt teoksen alussa. Vauhdikas liikunta, jossa tanssin ilo leviää onnellisesta esiintyjästä katsojiin, virittää mieltä. Tanssia seuraa toisen esiintyjän elokuvallinen valuminen seinällä, missä näkyy katsojat lumoavaa itsensä avaamista. Pieni hetki kaunisti esiintyjän, tilan ja tunnelman.

Tunnelmallisia kohtauksia siivittää rumpukoneen pauke, joka tuntui olevan eri maailmasta. En oikein löydä edes vastavetoa eleettömän olemisen ja tietokonepaukkeen välille.

Tiedot

8x7+9 – hetkiä elämästä

Ensi-ilta 3.5.2013

Metropolia-teatteri (Metropolia, Hämeentie 161)

Ohjaus ja esityskäsikirjoitus: Silja Eriksson

Lavalla: Rosa Autio, Sanni Kallio, Elisa Keisanen, Anni Rainio

Äänisuunnittelu: Silja Eriksson

Miksaus: Teemu Korhonen

Puvut: Fanni Sillanpää

Valokuvat: Samuel Valkola

Graafinen ilme: Eetu Topo

Tuottaja: Anni Leino

Liput: 5 ja 3,5 euroa

Lue lisää