Julkaistu: 11.04.2013

Straight

Kuvassa: Jukka Tarvainen (vas.), Sakari Saikkonen, Arttu Palmio, Guillermo Sarduy, Dayron Napoles Rubant. Kuva Timo Wright.
Koreografi Joona Halonen tuo viisi persoonallista miestä Kaapelitehtaan pannuhalliin.

Kuinka miehet tervehtivät toisiaan eri tilanteissa? Kuinka he tervehtivät, kun heillä on kaikilla tummat puvut päällä? Entä sitten, kun he laittavat jalkaansa 15 sentin korot?

Koreografi Joona Halonen on valmistanut herkullisen teoksen peräti viidelle miestanssijalle. Halonen on löytänyt ryhmäänsä viisi persoonallista, omaäänistä tanssijaa ja esiintyjää tuomaan näyttämölle miehisyyden useita puolia.

Arttu Palmio, Dayron Napoles Rubant, Sakari Saikkonen, Guillermo Sarduy ja Jukka Tarvainen esittäytyvät yleisölle yksin tai kaksin, jokainen samaa Halosen liikesarjaa toistaen. Heidän moniäänisyytensä ilahduttaa. Liikesarja muokkautuu kunkin kropan ja ajatusten mukaan jokaisen omaksi tulkinnaksi.

Nämä miehet ovat tyylikkäitä liikkeissään, sukupuolisuudessaan, huumorissaankin. He uskaltavat viitata vaikka Joutsenlampeen, eivätkä menetä itsestään mitään.

Halonen leikittelee seksuaalisuudella, muttei riko hyvän maun rajoja. Miehen feminiinisyys on tullut nykypäivän katukuvaankin, ottanut tilaa jopa sovinistiselta maskuliinisuudelta. Tässä miehet ovat miehiä laajalla skaalalla. Välillä he pullistelevat toinen toistaan kireämpiä lihaksiaan, välillä he koskettavat toisiaan merkityksellisen kevyesti olkapäästä. Kuin kukot he röyhistävät rintaansa ja hyppäävät toisiaan päin.

Arjen flirtti saattaa mennä ohi, ja niin näiden miestenkin vinkeistä ja viittauksista osa menee ohi ja osa iskee katsojaa suoraan päin. Taitavasti tehdyissä kohtauksissa niiden merkitys varmasti muuttuu jokaisen katsojan mukana.

Välillä miehet naurattavat, tai heidän liikkeensä naurattaa meitä katsojia. Miehet itse säilyttävät kasvonsa ja kehonsa peruslukemilla. He nostavat toisiaan korkeuksiin ja ponnistavat pari lentävää hyppyä väliin. Sitten he tanssivat samaa sarjaa kukin omassa ajassaan ja suunnassaan. Hetkessä on vauhdin huumaa. Hienoa oivaltavuutta koreografilta – enempää ei tarvita näiden persoonallisten esiintyjien kanssa.

Miesten liikkeitä täydentää Tuuli Kyttälän äänisuunnittelu, joka kuljettaa tilanteita kuin teoksen lavastuksena. Kello tikittää kiireistä aikaa, juna kuljettaa matkalaisia, ilmahälytys hälyttää ja oravanpyörä vie mukanaan. Tyhjän tilan lavastuksen täydentää Hanna Käyhkön suunnittelemat tanssijat esiin nostavat valot.

Tiedot

Straight

Ensi-ilta 10.4.2013

Zodiak (Kaapelitehdas, pannuhalli, Tallberginkatu 1)

Koreografia: Joona Halonen

Tanssijat: Arttu Palmio, Dayron Napoles Rubant, Sakari Saikkonen, Guillermo Sarduy, Jukka Tarvainen

Äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä

Valosuunnittelu: Hanna Käyhkö

Pukusuunnittelu: Minttu Vesala

Kuvat: Timo Wright

Tuotantoapu: Anne Koutonen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Joona Halonen

Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen 17.4.2013

Liput: 14 ja 22 euroa

http://www.zodiak.fi/