Julkaistu: 17.04.2013

Ruutia!

Tanssifestivaali lapsille ja nuorille
Kuva teoksesta Petits toros. Kuva Philippe Cibille.
Ruutia-festivaali tarjoaa tänä vuonna lapsille kansainvälistä vauhtia.

Jo 17. kerran järjestettävä Ruutia-festivaali tuo Kaapelitehtaalle viisi ulkomaista ryhmää esittäytymään alle kouluikäisille ja alakoululaisille lapsille. 

– Nämä esitykset ovat lähempänä nykytaidetta kuin perinteistä teatterikerrontaa lapsille, Tanssiteatteri Hurjaruuthin markkinointipäällikkö Pisko Aunola kertoo.

Suomessa aikaisemmin Sivuaskel- festivaalilla esiintyneeltä Thomas Hauertilta nähdään ohjelmistossa ensimmäinen lapsille suunnattu koreografia Danse étoffée sur musique dequisée. Belgiassa työskentelevän Hauertin teoksessa tanssijan kanssa näyttämöllä nähdään valtaiva määrä ilmapalloja. Miehen ja ilmapallojen metamorfoosin taustalla soi John Cagen sonaatteja ja välisoittoja preparoidulle pianolle. 45 minuuttia kestävää esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille. 

Festivaalin teoksissa on tällä kertaa miehinen kosketus. Kaikki koreografit ovat miehiä. Myös näyttämöllä nähdään paljon miehiä. Tanssiteatteri Hurjaruuthin työryhmä on kutsunut esiintyvät ryhmät festivaaleille kiinnostavien esitysten vuoksi ja yllättynyt itsekin lopputuloksesta.

– Haluamme esitellä kiinnostavia teoksia lapsille. Tällä kertaa sattumalta ne ovat miesten luomia, Aunola nauraa. 

Festivaalin avaa Ruotsissa toimiva, lapsille teatteria tekevä ruotsinsuomalainen Uusi Teatteri. Toiminnanjohtaja, koreografi Jukka Korven luoma teos nähdään aamutuimaan suomeksi nimellä Kuu nukkuu ja heti perään ruotsiksi nimellä Månen sover. Juuri heränneille 3–6-vuotiaille katsojille lauletaan lempeitä unilauluja puolen tunnin ajan Hurjaruuthin omalla näyttämöllä Kaapelitehtaalla. 

Ruotsista tulee myös Per Saclénin Huset har vingar, jonka esittää Räserbyrån-ryhmä. Improvisoitu esitys luo kommunikaatiota esiintyjien ja vähintään 4-vuotiaiden katsojien välille. 

– Tähän on ollut niin paljon kiinnostusta, että esitykset ovat loppuunmyytyjä, Aunola kertoo, mutta muistaa mainita yksittäisten katsojien aina mahtuvan sisään. Ryhmien ei kannata tulla ovelle, mutta kyllä sieltä aina muutama paikka löytyy. Toiveikas on hyvä olla, Aunola jatkaa. 

Kauempaa Euroopasta tulevat ranskalainen ryhmä Compagnie Voix Off ja italialainen Teatro Distinto. Ranskalaiset esittävät Hurjaruuthin näyttämöllä klovneriaa, muun muassa pelottavan matadorin. 

Italialaisten teos Kish-Kush pohtii eri kieliä ja niiden ymmärtämistä. Kaksi miestä kohtaa uteliaina yllättävässä tilanteessa. Mukana on ääntä, varjoteatteria ja tanssia. Hyväksyntää pohtiva teos päättää festivaalin. Esitykset ovat viikonloppuna ja niihin on lippuja jäljellä.

Tiedot

Ruutia! – tanssifestivaali lapsille ja nuorille

22.–28.4.2013

Hurjaruuth (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 A / 117)

Teokset:

Petit cirque et les petits toros
Compagnie Voix Off – Damien Bouvet (Ranska)

Kish-Kush
Teatro Distinto (Italia)

Huset har vingar
Räserbyrån (Ruotsi)

Kuu nukkuu – Månen sover
Uusi teatteri – Nya finska teatern (Ruotsi)

Danse étoffée sur musique dequisée
Zoo/Thomas Hauert

Lisätietoja Hurjaruuthin sivuilta