Julkaistu: 25.04.2013

Ourvision 2013

Sam Moudden lauloi itsensä semifinaaliin Afro-viisuista.
Kulttuurien kirjolla valloittava laulukilpailu on edennyt semifinaalivaiheeseen.

Ourvision on estradi maahanmuuttajataustaisille muusikoille ja laulajille. 

– Tarkoitus on tuoda erilaisia ihmisiä yhteen ja antaa heille mahdollisuus esitellä omaa kulttuuritaustaansa musiikin keinoin, tapahtuman tuottaja Kitari Mayele summaa kilpailun alkuperäisidean.

Kun Ourvision perustettiin vuonna 2007, tapahtuma aloitti puhtaasti laulukilpailuna. Vuonna 2010 laulukilpailu piti välivuotta, ja mittelö käytiin tanssitaidoista. Vuonna 2013 keskitytään jälleen laulamiseen. 

Nelivaiheiseen taistoon saavat osallistua kaikki Suomessa asuvat, Suomen ulkopuolelta kotoisin olevat sekä henkilöt joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat ulkomaalaisia. Parhaimmillaan kisa toimii ponnahduslautana musiikin tekemiseen ja kontaktien luomiseen. Edellisvuosien kilpailijoiden joukossa on muun muassa nigerialaistaustainen nuori rap-lupaus Noah Kin. 

Suosio yllätti

Kisan alkukarsinnat järjestettiin maalis-huhtikuun aikana ja ne oli jaettu maanosien mukaan viiteen eri osaan. Karsintojen aikana karsintakisoihin jouduttiin tekemään joitain muutoksia. 

 – Afro- ja Aasiaviisuihin sekä Eurooppaviisuihin oli tungosta. Tämän takia päätettiin järjestää useampi karsintatilaisuus näiden maanosien kohdalla, Mayele kertoo. 

Lähi-idän ja Amerikka-viisujen suhteen laulajalupauksia oli puolestaan tarjolla vähän, mikä johti lopulta näiden yhdistämiseen samaksi karsintatapahtumaksi. 

– Tuomaristo on ollut tänä vuonna kovilla, sillä joukosta on löytynyt lukuisia huippulaulajia, Mayele iloitsee. Toukokuun 17. päivänä järjestettävään semifinaaliin valikoitui lopulta 20 lahjakkuutta, joista kymmenen pääsee taistelemaan lopullisesta finaalivoitosta.  

Toistakymmentä erilaista etnistä taustaa

Vuoden 2013 semifinalistien joukkoon mahtuu kiitettävä spektri eri kulttuuritaustoja. Esiintyjät saavat itse päättää laulukielensä ja kappaleensa. Mayele mainitsee, että englanti ja pop-kappaleet pysyvät aina suosiossa, mutta moni on myös valinnut omaa taustaansa tukevan kielen ja musiikkilajin. 

Afrikan mannerta Ourvisionin semifinaaleissa edustavat rauhanreggaen lähettiläs, sierraleonelainen Obi Phrase yhtyeineen, nigerialainen Benedicta Ideho, kongolainen Sofy Vastamaa, toista kertaa kilpailuun osallistuva, ranskaksi karsinnoissa laulanut algerialaistaustainen Miriam Mekhane sekä senegalilainen Es-ow monikulttuurisen The Ridal Bandin kanssa. 

Aasiaviisujen karsinnasta semifinaaliin itsensä lauloi kaksi filippiiniläistaustaista esiintyjää: Johanna Karvinen ja Arcile Seesie a.k.a. RC LEE. Niin ikään Aasiaa edustavat japanilainen, näyttelijänäkin tunnettu Yuko Takeda, indonesialainen Tine Seppä ja kiinalainen Lang Wen

Yhdistetyn Amerikka- ja Lähi-itä-viisujen jatkoon menijöiksi tuomaristo valitsi kuubalaisen Daniel ”Flecha” Baron, egyptiläis-libanonilaisen Frida Selimin, el salvadorilaisen Santiago Garcia Del Castillon, kolumbialaisen Maribuel Puentesin ja vuonna 2010 karaoken maailmanmestaruuden voittaneen, Voice of Finlandissakin nähdyn Sam Mouddenin.

Eurooppalaisista semifinaalissa nähdään bulgarialainen Anna Dantchev, ranskalaiset Stephanie Mazor sekä Tia Cohen yhtyeensä kanssa ja suomalainen Anna Ladar sekä irlantilainen James Lavin

Finalisteille hengähdystauko ennen huipennusta

Aikaisemmista vuosista poiketen Ourvisionin finaali järjestetään vasta syksyllä, lokakuun 4. päivä.

– Kilpailu on osallistujille rankka. Halusimme antaa heille mahdollisuuden levätä ja treenata kesän yli, Mayele selventää kesätaukoa.

Finaalituomaristo koostuu musiikki- ja viihdealan ammattilaisista. Raatia johtaa Spin FM:n toimitusjohtaja Vesku Matara.

Tiedot

Ourvision Singing Contest 2013

Semifinaali 17.5.2013

Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46–48 )

Liput 12 ja 8 euroa

Grande Finale 4.10.2013

Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46–48 )

Liput 12 ja 8 euroa 

Lisätietoa Caisan sivuilta