Julkaistu: 11.04.2013

Miss Barbara

Kuvassa Anna Veijalainen. Kuva Minka Heino.
Anna Veijalaisen raju monologi yhdistää hienosti rankan teeman ja viihdyttävän kabareen.

KokoTeatterin velhotar, Anna Veijalainen on tullut takaisin! Vanhempainvapaalta palannut hehkeä Veijalainen iskee kunnolla monipuolisen monologin voimin. 

Miss Barbara on hämmentävä ja hengästyttävä kokonaisuus tarinankerrontaa, fyysistä teatteria, kokeilevaa jazzia ja viihdyttävän räävitöntä kabareemeininkiä. Tyylilleen uskollisena Veijalainen ei tyydy musikaaliseen hupailuun. Esityksen ytimenä on siekailematon maailman ja ihmisten hyväksikäyttö.

Omintakeisen konseptin ovat Veijalaisen kanssa laatineet Maria Oiva ja Satu Vihavainen. Oiva vastaa myös ohjauksesta. Veijalaisen monologin ohella tärkeässä roolissa on uskomattoman taitava Timo Hirvosen johtama bändi (Hirvonen, Jussi Lehtonen, Arttu Takalo). Herrat ovat multi-instrumentalisteja, ja tuloksena on hyvin sävykäs äänikudelma. Tyylikirjo yltää maalailevasta teatraalisuudesta herkkiin tunnelmiin ja svengaavaan funkiin. Esitys on ennen kaikkea jouhevaa vuoropuhelua sekä jamitusta Veijalaisen ja bändin välillä. 

Miss Barbaran talutuksessa

Esityksen alussa Veijalainen esiintyy tyylikkäästi tuunatussa työhaalarissa, jota koristaa patruunavyötä muistuttava kännyköiden rivistö. Miss Barbara aikoo hymyillen kaivaa kaikki maailman rikkaudet omiin taskuihinsa. Veritimanttien kaivamiseen tarvitaan työvoimaa, mutta sitähän saadaan kääpiöistä!

Esityksen riemullisin oivallus on Lumikista tuttujen seitsemän kääpiön valjastaminen ihmiskaupan kohteeksi. Veijalainen jakautuu skitsofreenisen hauskasti seitsemäksi veijariksi, jotka tyyliin sopivasti puhuvat ja toimivat roisisti. Miss Barbara kyykyttää heitä kahdeksantena hahmona. Siinä on haastetta yhdelle näyttelijälle, mutta juoni toimii. Bändi tulee svengaavasti mukaan jammaillen vanhasta Disney-elokuvasta tuttua kääpiöiden kaivosmarssia.

Kaivosseikkailuun saadaan mukaan aineksia Talvivaarasta ja ydinjätteiden hautausmaista. Radioaktiivisuudesta kertovat merkit alkavat vilkkua seinillä, ja bändissäkin painetaan paniikkinappulaa. Ensimmäisen puoliskon lopulla juonenkäänteiden runsaus ja esityksen kokeileva ote meinaavat ryöstäytyä käsistä. Kliimaksina Veijalaisen oma poika Paavo tulee epätoivoisena lavalle pistooli kädessä. Barbaran mopo taitaa lähteä käsistä. Väliaika tulee tarpeeseen.

Elinkauppaa

Toisella puoliskolla Miss Barbara ottaa yleisön vastaan rullaluistellen ja heleästi hymyillen. Katosta roikkuva keinu korostaa enkelimäisen veikeää tunnelmaa. Bändikin saa päähänsä valkoiset karvapipot. 

Nyt sukelletaan ihmisten hyväksikäytön ytimeen. Miss Barbara ei tyydy paritusbisnekseen, vaan ryhtyy myymään elimiä. Söpöä suostuttelua käyttävä Veijalainen saa haastettua jopa bändin johtaja Hirvosen mukaan. Onneksi yleisö saa tyytyä karmeisiin mielikuviin. Mainiossa dialogissa Veijalainen ja Hirvonen käyvät läpi sitä, mitä kaikkea mies on jo luovuttanut.

Mustaa huumoria ja veijarimaisuutta

Veijalainen on ryhmineen luonut kiinnostavan koktailin. Käsikirjoituksessa yhdistyy ajankohtainen, pelottava teema riistosta ja härski ylimielisyys. Tehokeino on toimiva ja satiiri ravisteleva. Kun mukaan otetaan svengaava musiikki, mielenkiintoinen kudos uppoaa alitajuntaan. Kokonaisuudessa Oivan oivaltavalla ohjauksella on suuri merkitys.

Veijalainen kantaa Barbaran roolin komeasti, näyttelijättären kyvyt ovat monipuolisesti käytössä. Viihdyttävyys sulautuu mustaan huumoriin. Esityksestä poistuu pöllämystyneenä. On kuin olisi saanut lämpimän pusun ja kunnon litsarin samaan aikaan. Ja silti puntti vipattaa… Onnea KokoTeatterille!

Tiedot

Miss Barbara

Ensi-ilta 5.4.2013

KokoTeatteri (Hämeentie 3)

Esityskonsepti: Maria Oiva, Anna Veijalainen ja Satu Vihavainen

Käsikirjoitus: Maria Oiva ja Anna Veijalainen

Ohjaus: Maria Oiva

Roolissa: Anna Veijalainen

Kapellimestari ja sävellysvastaava: Timo Hirvonen

Bändi: Timo Hirvonen, Jussi Lehtonen ja Arttu Takalo

Lavastus- ja pukusuunnittelu: Satu Vihavainen

Video- ja valosuunnittelu: Mikko Orpana

Lapsityövoima: Laura Sydänmetsä, Paavo Veijalainen

Tuotanto: KokoTeatteri

www.kokoteatteri.fi