Julkaistu: 17.04.2013

Käheät kurkut

Kuva Saara Salama.
Essi Hellén ja Emmi Parviainen ovat vakavasti otettavia näyttelijöitä – ja muusikoita, jotka eivät ota itseään kovin vakavasti.

Laulavista näyttelijöistä tulee helposti mieleen herkät runosovitukset tai lujaa lauletut poliittiset laulut. Käheät kurkut on lähempänä bändiä, vaikkei ole toisen laulajan, Essi Hellénin mielestä ihan sitäkään. 

– Me haluttiin lähteä tekemään jotain muuta kuin mitä perinteiset teatteriravintoloiden lauluillat yleensä ovat, tai mitä se stereotypia niistä on. Me olemme sinänsä vaikeasti lokeroitava kombo, koska me emme ole perinteinen bändi, mutta ei perinteinen “näyttelijät laulaa kauniisti” -yhdistelmäkään. 

Hellén ja laulajatoveri Emmi Parviainen tapasivat Teatterikorkeakoulussa. Samasta opinahjosta löytyi myös kokoonpanon kolmas jäsen, lainabiisien sovituksista vastaava pianisti Joel “Jopi” Mäkinen. Hän on vuonna 2011 perustetun yhtyeen muusikko.

Ilon kautta

Hellén ja Parviainen ovat alkaneet harrastaa laulamista vasta teatterikoulun laulutuntien myötä. Mutta Hellénin mukaan todellinen kipinä hommaan löytyi Käheiden kurkkujen ansiosta. 

– Tämä on muuttanut täysin oman suhteeni musiikkiin ja käsitykseni taidoistani. Omasta mielestäni opin oikeasti laulamaan silloin, kun aloimme Kähisten kanssa treenata omaa juttuamme. 

Laulajakaksikko lupailee, että Käheät kurkut laulaa tulevaisuudessa myös omaa materiaaliaan. Tällä hetkellä repertuaari koostuu kuitenkin covereista. Mukaan mahtuu niin kansanlauluja, Lady Gagaa kuin “euroviisuläppääkin”. 

– Kähiksien ideat uusiin sovituksiin löytyvät usein siitä, mikä meitä naurattaa, koskettaa tai mistä Jopi saa ajatuksen, jota voidaan yhdessä jalostaa. Usein myös idea näyttämöllisestä tilanteesta tai henkilöstä voi olla tie jonkun biisin luo, Parviainen kertoo biisivalinnoista. 

Kappaleissa on paitsi uudet sovitukset, usein myös jotain muuta yllättävää, kuten räppiä tai suomennettuja sanoituksia. Parviainen korostaa, että esiintyjillä on oltava hauskaa. 

– Keikoilla on kamaa, joka meitä naurattaa! Ja kaiken sen pointti on myös painottaa, että saa leikkiä, nauttia, sekoilla, mokata, olla härski ja heilua. 

Muilla areenoilla

Paitsi Käheiden kurkkujen keikoilla, Hellénin voi nähdä parhaillaan elokuvateattereissa pyörivässä romanttisessa komediassa 21 tapaa pilata avioliitto sekä Kokkolan kaupunginteatterissa, jossa hänellä on ollut kiinnitys syksystä saakka. 

Parviainen puolestaan näyttelee Kansallisteatterin näytelmissä Eurydike ja Kirsikkapuisto, joista jälkimmäinen tulee ensi-iltaan syyskuussa. Samoihin aikoihin elokuvateattereihin saapuu elokuva Silmäterä.

Kiireiset naiset eivät enää ehdi treenata kovin usein yhdessä. Mutta onneksi taidot ja varmuus ovat kasvaneet.

– Tuskin olisimme vielä puolitoista vuotta sitten pystyneet kasaamaan keikkaa parilla pikatreeneillä. Spiikkejä on rakennettu puhelimessa, jopa tekstareilla, Parviainen kommentoi.

– Ja ihan varmasti keikkaillaan niin kauan, kun mielenkiintoa riittää. Tämä on mulle henkilökohtaisesti yksi rakkaimpia projekteja, Hellén tunnustaa.

Tiedot

Käheät kurkut

2.5.2013 klo 20

KOM-teatteri (Kapteeninkatu 26)

Liput 15 e

6.6.2013

Kaktus-festarit

Kokoteatteri (Hämeentie 3)

Festariohjelma ja lipun hinnat selviävät myöhemmin.

https://fi-fi.facebook.com/Kaheatkurkut