Julkaistu: 11.04.2013

Funky Elephant Festival 2013

Kuvassa Martha High.
Rytmimusiikin festivaali siirtyy isompaan tapahtumapaikkaan.

Yhdeksättätoista kertaa järjestettävä Funky Elephant siirtää musiikkikarnevaalinsa The Circus -yökerhon katon alle. Tapahtuma saa entisestään festivaalimaisemman ilmeen, kun esiintymislavojen määrä nousee kolmeen. Pienempänä ohjelma-areenana jatkaa tuttuun tapaan mbar.

Tuttua on myös Funky Elephantin ydin: musta rytmimusiikkitarjonta koko kirjossaan. Neljään iltaan mahtuu soulia, hiphopia, afrobeatia, funkia, jazzia ja reggaeta.

Ulkomaiset vetonaulat

Funky Elephantin ulkomaisina tähtinä loistavat muun muassa soul-diiva, laulajatar Martha High sekä nigerialainen rumpali Tony Allen. Yhdysvaltalainen High on tehnyt vuosikymmeniä kestäneen uran, jonka tunnetuimpia vaiheita ovat yhteistyö James Brownin kanssa: duettona ja osana The Four Jewels -yhtyettä. Funky Elephantin High valloittaa yhdessä englantilaisen funk-pumppu Speedometerin kanssa.

Tony Allen on vieraillut vuosien varrella Suomessa useasti erilaisten kokoonpanojen kanssa. Tällä kertaa mies nousee lavalle kotimaisen afrobeat-ammattilaisjoukkion, Ayeekooto & His Afrobeat Internationalin rinnalla. Yhteistyön siemen on kylvetty jo vuosia sitten Nigerian Lagosissa.

Muiden kansainvälisten vieraiden joukossa ovat esimerkiksi pietarilainen ska-orkesteri Markscheider Kunst sekä levyjä pyörittävät Dj Frank Gossner ja Dj Flip.

Sekoitus kotimaista

Kotimainen ohjelmisto on festivaalin henkeen sopiva sekoitus eri kulttuurien kohtaamisista syntyneitä kokoonpanoja, joiden tuotannossa kuuluu eri kulttuuriperintöjen vaikutteet.

Helsinkiläinen Korto kutoo musiikissaan konepohjaiset teoksensa suomen ja espanjankieliseen lauluun. Alkujaan marokkolainen laulaja-lauluntekijä-tuottaja Hosni puolestaan yhdistelee Soul Nomad -esiintyjänimensä alla aineksia omasta maantieteellisestä historiastaan ja suomalais-ugandalainen Raggafellas sulauttaa yhteen niin 90-luvun dancehallia, afrikkalaisia ja balkanilaisia soundeja sekä reggaeta.

Jazzosastoa edustaa helmikuussa kolmannen levynsä Kallio julkaissut Dalindèo ja Timo Lassy band. Hiphopin, reggaen ja rapin maailmaan päästään Jodarok trion, Jätkäjätkien ja Stepa & Aren mukana.

Hulvatonta energiaa ja yllättäviä tilanteita lupailevat niin tyylilajilokeroihin vaikeasti istutettava yksitoistahenkinen St Rasta kuin kotimaisista soul- ja jazz-muusikoista koottu George Jr. & The P-Funk Butter Brothers, jonka setti koostuu legendaarisen Funkadelic-yhtyeen covereista.

Ohjeisohjelmaan panostettu

Festivaali on panostanut musiikkitarjonnan lisäksi vuosi vuodelta enemmän myös visuaalisuuteen, yleisön ruokailumahdollisuuksiin sekä muuhun kiinnostavaan oheisohjelmistoon. Tänä vuonna perinne jatkuu ja laajenee.

Festivaalin erikoisuutena nähdään sirkusesityksiä, lyhytelokuvia, valoteoksia ja elokuvanäytös. Aistinautintoja täydentää myös kaksi taidenäyttelyä, tanssiesitykset sekä Cosmic Tea Party, jossa teemestari Sami Hyrskylahti maistattaa erilaisia teelaatuja.

Tiedot

Funky Elephant Festival

18.- 21.4.2013

The Circus (Salomonkatu 1–3) ja mbar (Mannerheimintie 22-24)

Liput: pe 26 ja 28 euroa, la 28 ja 30 euroa, festivaalipassi (pa ja la) 38 euroa, vapaa pääsy mbariin torstaina ja sunnuntaina

Tarkka ohjelma ja lisätiedot: http://funkyamigos.fi/19/