Julkaistu: 04.04.2013

Esitystaiteen markkinat

Kuva Meri Nikulan teoksesta Red. Kuva Kazuo Yamashita.
Esitystaiteen markkinat kokoaa yhteen saliin 22 esitystä.

Esitystaiteen markkinat järjestetään toista kertaa 6.− 7.4.2013 Zodiakissa Kaapelitehtaalla. Tapahtumassa nähdään 22 lyhyttä esitystä performanssin, esitystaiteen, teatterin, tanssin ja musiikin aloilta. 

Pienfestivaalia johtaa näyttelijä-taiteilija Arttu Kurttila, joka valitsee ohjelman, sekä tekninen tuottaja Juho Itkonen. Viime vuonna Esitystaiteen markkinoilla nähtiin teos molemmilta: Itkosen Hallusinaatiokone sekä Kurttilan Avaus, joka paikkasi viime hetken peruutusta. 

Kurttila valitsee esiintyjät kuulopuheiden, suositusten ja näkemiensä taiteilijoiden edellisten töiden perusteella. 

– Ajatus on, että minä en kuratoi. Esitän avoimen kutsun, jolla saa tehdä mitä haluaa. Oletan tietysti, että performanssitaiteilijat tekevät jotakin performanssin tyyppistä. Ja noin alkeellisella oletuksella yritän tehdä monipuolista ohjelmistoa, mutta lopulta taiteilijat tekevät kuitenkin mitä haluavat. Jossakin vaiheessa alan saada jonkinlaisia speksejä siitä esityksestä, joka on luvassa, mutta minulle riittää tekniset raiderit. Näen esitykset sitten samaan aikaan kuin muukin yleisö, Kurttila kertoo festivaalityöskentelystä. 

Erikenttäistä taidetta

Esitystaiteen markkinat kerää yhteen toisistaan vahvasti poikkeavia, eritaustaisia taiteilijoita. Osittain tapahtuma luottaa juuri esitystaide-sanan vakiintumattomuuteen. Esitystaiteen alla esitetään monenlaista taidetta leppoisten torimarkkinoiden hengessä. 

– Ajatus tässä on, että tehdään preesensissä tapahtuvia asioita. Se riittää. En näe syytä siihen, että tapahtuman luonnetta pitäisi sen tarkemmin rajata, vaan voimme katsoa eri teoksia keskenään samanarvoisina. Ehkä tapahtuma on suorastaan huolimattomasti otsikoitu, mutta silloin, kun tätä ruvettiin ajattelemaan ja miettimään, tuntui olennaiselta, että se on melko kevytkenkäistä. Siksi siinä on se markkina-sanakin, Kurttila kertoo. 

Esitystaiteen markkinoilla tarjoillaan avointa ja helppoa tunnelmaa. Ohjelmasta informoidaan tarkasti, ja ruokatunti on laitettu esitysten keskelle päivän puoliväliin. 

– Tuntuu että esitystaiteen tapahtumissa on vieraanvaraisuuden puutetta. Vähän kuin pyrittäisiin luomaan ylimääräistä etäisyyttä katsojan ja teosten väliin. Tulee joskus sellainen olo, että tässä onnistutaan, ja teokset jäävät etäämmälle kuin ne ehkä ovatkaan. Onko se ajattelemattomuutta vai laiskuutta? Että teoksiin ei luoteta, vaan niitä koetetaan jotenkin viedä kauemmas ja tehdä niistä salaisempia kuin ne ovat. 

– Yritämme saada aikaan välittömän ja miellyttävän tunnelman, ympäristön jota ei tarvitse ottaa huomioon ja jossa voi olla omana itsenään. Sellaisen, jossa on miellyttävä katsoa esityksiä ja nähdä ne sellaisina kuin ne ovat, Kurttila jatkaa. 

 22 esitystä tässä hetkessä

Kaikista markkinoiden esityksistä ei vielä ole tiedossa tarkkaa kuvausta ja osaa teoksista kai vasta hahmotellaan joissakin yksityiskotien hämärissä. Ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi Pasi Mäkelän performanssi Tonttu, jossa yhdistyy suomalaismystillinen folklore, japanilainen buto-tanssi sekä salaiset rituaalit nykyteatteriin ja improvisaatioon.

Toisissa tiloissa -ryhmä esittää yleisöä osallistavan harjoitteen Lepakot, jossa yleisö tutustuu ryhmän ohjaamana lepakoiden kokemusmaailmaan.

Japanista Suomeen palannut Meri Nikula esittää Tokiossa vuonna 2011 ensi-iltansa saaneen RED -performanssin, jossa visuaaliset ja tanssilliset elementit yhdistyvät äänenkäyttöön.

Nykyteatterin puolelta pienfestivaalilla nähdään ainakin Akse Petterssonin ja Antti Holman teos Pimppi sekä Asta Honkamaan Jotain mitä luusereiden ei kannata koittaa himassa

Festivaalin rakentaminen alkoi tiistaina Zodiakin tyhjässä salissa. Ääniä ja valoja testataan ja rakennetaan pitkälti talkoovoimin. Järjestäjät haluavat tarjota esiintyjille mahdollisimman hyvät tilat ja mahdollisuuden harjoitella yhdessä tekniikan kanssa ennen lauantain avajaispuheenvuoroa.

– Halusin tarjota mahdollisuuden tämänkaltaiseen esitystekniikkaan. Että on black box -tila, ja sellainen esitystekniikka, laajempi potentiaali siinä, mikä on mahdollista, Kurttila kertoo.

Festivaalilla, jossa edes järjestäjät eivät tiedä, mitä esitetään, mahdollisuudet kasvavat kiihtyvästi.

Tiedot

Esitystaiteen markkinat

Zodiak, Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1)

Liput 10 euroa/päivä (Huom! Vain käteinen käy.)

http://esmarkkinat.blogspot.fi/