Julkaistu: 04.04.2013

ApinaFest

Kuva Jarkko Mandelinin teoksesta Game of Three. Kuvassa Jyrki Kasper, Elina Räisänen ja Jarkko Mandelin. Kuva Isto Turpeinen.
ApinaFest esittää Taideosuuskunta Apinatarhaan kuuluvien ryhmien teoksia.

ApinaFestin kolmesta koreografista on Jarkko Mandelin. Kun nyt 32-vuotias koreografi ja opettaja valmistui maisteriksi vuonna 2008, hän päätti, että elannon on tultava tanssista. Taideosuuskunta Apinatarhan aktiivin oman ryhmän nimi on Kinetic Orchestra.

– Apinatarha on pikkuyhteisö, jossa on monenlaista taiteilijaa ja osaajaa, taideosuuskunnan hallituksen jäsen Mandelin kertoo.

Festareille Mandelin tuo teoksensa Game of Three, jossa hän itse myös tanssii yhdessä Elina Räsäsen ja Jyrki Kasperin kanssa. Helsingin ensi-iltaan teos tulee Vaasasta, jossa se sai kantaesityksensä viime vuonna. Helsingistä kiertueteos jatkaa Tampereelle Tanssivirtaa-festivaalille.

– Tämä on humoristinen teos, jossa kaksi miestä ei suostu kasvamaan aikuiseksi. Nainen puhuu minun jorinoitani aiheesta. 45 minuuttiin mahtuu kaikenlaista, nostoja ja vaativaa tanssia. On mukana pari lasten polkupyörääkin.

Kaksi viikkoa tanssia

ApinaFest on Taideosuuskunta Apinatarhaan kuuluvien ryhmien ja taiteilijoiden luoma festivaali. Kaksi viikkoa kestävän festivaalin koreografeina ovat Mandelinin lisäksi Simo Kellokumpu ja Isto Turpeinen.

Turpeisen teos Äiti ja poika liittyy koreografin taiteelliseen tutkimustyöhön poikien tanssiopetuksesta. Rakkaudesta ja irtiotosta kertovassa teoksessa esiintyy parikymmentä alle 10-vuotiasta poikaa sekä tanssijat Kaisa Launis ja Terttu Nenonen.

Kolmas festivaalilla nähtävä teos on Kellokummun yhdessä tanssijoittensa kanssa luoma Oskari ja Sanni. Siinä esiintyvät Teatterikorkeakoulun kandidaatin lopputyötään tekevät Oskari Turpeinen ja Sanni Giordani.

Vierailu tanssin laitoksella

Festivaaliviikkojen aikana Mandelinin teoksen, Ajattele jotain kaunista, voi nähdä Teatterikorkeakoulussa. Teoksen esiintyjät, kahdeksan nuorta naista valmistuvat pian tanssijoiksi. He harjoittelevat vaikeaa materiaalia: Mandelinin ensimmäistä vierailua koreografina tanssin laitoksella.

– Työ on yllättävän vaikeaa, sillä tasapuolinen ja pedagoginen pitäisi olla, Mandelin sanoo. Toisaalta vain haluaisin tehdä hyvän teoksen, hän pohtii ennen harjoituksia.

Vaikka työ opiskelijoiden kanssa tuntuu hankalalta, jo kolme viikkoa ennen ensi- iltaa näkee, että Mandelin onnistuu esittelemään tanssijoiden vahvuuksia.

Teoksen rauhallisissa jaksoissa nuorilta tanssijoilta vaaditaan eläytyvää läsnäoloa, ja fyysisissä kohtauksissa samojen tanssijoiden on pystyttävä nostamaan korkeille käsivarsille itsensä kokoinen tanssipari.

Parityöskentely lähellä sydäntä

Parityöskentely liittyy olennaisesti kaikkiin Mandelinin töihin. Hän harjoittelee sitä viikoittain itsekin Kinetic Orchestra -ryhmänsä treeniringissä. Ringissä tutkitaan voimaa ja voimankäyttöä. Teoriat muuttuvat käytänteiksi kokeiluissa.

– Harjoittelemme turvallisessa, luotettavassa ryhmässä asioita, joita ei muualla pysty treenaamaan. Niitä ovat monet uudenlaiset nostot ja muutenkin akrobatia osana tanssiteosta. Kokeiluja täytyy tehdä tarpeeksi monta kertaa, jotta nostot onnistuvat, Mandelin kertoo.

Vaikka nostoja ei aina pysty sanallisesti selittämään, Mandelin tietää, kuinka niitä opetellaan ja opetetaan. Nuoruuden katutanssiharrastukseen hän haki voimaa klassisesta baletista. Kun ammattiopinnot alkoivat Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa, akrobaattiseen liikkumiseen tuli mukaan ohjattu parityöskentely.

– Olen tehnyt parityöskentelyä niin paljon, että sen opettaminenkin jo sujuu, koreografi naurahtaa vaatimattomasti.

Opettaminen osana työnkuvaa

Freelancer-koreografin työt ovat palasina maailmalla. Oman harjoittelun, koreografian ja esiintymisen lisäksi Mandelin opettaa monessa koulussa. Hänen teoksiaan on nähty Kansallisbaletin ohjelmistossa, Pori Dance Companyssa, Turussa Aurinkobaletissa ja Gruppen Fyrassa. Lisäksi oppilaat Vivian Budsko-Lommin vetämässä Tamara Rasmussenin opistossa voivat harjoitella Mandelinin ohjaamaa nykytanssia ja akrobatiaa.

Ensi syksynä on vuorossa koreografian tekeminen Lahden kaupunginteatterin Kissa kuumalla katolla -tulkintaan.

Tiedot

ApinaFest

11.–21.4.2013

Stoa (Turunlinnantie 1)

Lisätiedot:

www.stoa.fi

http://www.apinatarha.fi/sivut/suomeksi/etusivu.php