Julkaistu: 14.03.2013

Vieras talossa

Todellisuuden rajat hämärtyvät nuoren miehen kirjoitusprosessissa.

Germain (Fabrice Luchini) on turhautunut ranskalaisen kirjallisuuden opettaja, joka tarkistaa kyllästymiseen saakka toinen toistaan huonompia aineita. Eräänä päivänä hänen kirjallista maailmaansa ravistelee nuoren Clauden (Ernst Umhauer) kirjoitus koulutoverinsa kotielämästä.

Claude on ujuttautunut koulukaverinsa kotiin tekosyyn varjolla. Hän kirjoittaa Raphan (Bastien Ughetto) kodista ja perhe-elämästä tarkkavaistoisia esseitä, joissa hän ulkopuolisena tarkkailee porvariston hillittyä charmia. Germain aistii löytäneensä aidon lahjakkuuden ja ryhtyy opastamaan tätä kirjallisuuden monipuoliseen maailmaan.

Germainen vaimo Jeanne (Kristin Scott Thomas) työskentelee moderniin taiteeseen keskittyneessä galleriassa ja kamppailee jatkuvasti taiteen sekä gallerian tuottavuuden välissä. Galleristina hän joutuu yhä uudelleen kysymään itseltään, mitä taide on ja millainen taide oikeasti myy. Vaimo jakaa miehensä kiinnostuksen tarinoita kirjoittavaan nuorukaiseen.

Clauden ja opettajan välille syntyy merkillinen suhde. Opettaja odottaa Clauden kiehtovia tarinoita Raphan perheen elämästä. Samalla hän mentorin tavoin ohjaa kirjoittajaa löytämään tarinaansa konflikteja, käännekohtia ja henkilöhahmoihinsa enemmän särmää. Claude sekoittaa tarinaan yhä tiiviimmin perheen väliset suhteet – Raphan isän ja äidin (Emmanuelle Seigner ja Denis Ménochet) elämän.

Koulutoverista ja tämän vanhemmista kasvaa vähitellen epätodellisia fiktion hahmoja. Idealla leikitellään elokuvassa näppärästi. Clauden tarinoissa ja kirjoitustyössä fakta ja fiktio sekoittuvat, ravistelevat toisiaan. Mentorin ohjaamana nuorukaisen kertomus muuttaa muotoaan. Henkilöhahmot, heidän tekonsa ja motiivinsa muuttuvat Clauden kirjoittaessa tarinaa yhä uudelleen.

Francois Ozonin käsikirjoittama ja ohjaama Vieras talossa (Dans la maison) on mielenkiintoinen tutkielma fiktiosta, sen rajoista ja törmäyksestä reaalimaailman kanssa. Elokuva on kiehtova ja varsin vetävä, mutta loppua kohden Clauden tarina muuttuu yhä monimutkaisemmaksi, epäuskottavaksi. Tuntuu kuin hyvin alkanut projekti kaatuisi omaan näppäryyteensä. Komediallisen viihdyttävästi kerrottu elokuvan alkupuolisko kääntyy vähitellen totiseksi ja liioitellun dramaattiseksi. Tarinan yllä leijuu aavistus tragedian mahdollisuudesta. 

Vieras talossa on joka tapauksessa mielenkiintoinen metafiktio, joka syntyy kirjallisuuden ja elokuvan synteesistä. Kun siinä vielä sivutaan ironisoiden haastavaa nykytaidetta, on kasassa varsin oiva kokonaisuus.

Tiedot

Vieras talossa

Ranska 2012, 105 min, K12

Ensi-ilta 15.3.2013

Ohjaus: Francois Ozon

Käsikirjoitus: François Ozon (perustuu Juan Mayorgan näytelmään)

Näyttelijät: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas

Tuottajat: Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer, Claudie Ossard

Musiikki: Philippe Rombi

Kuvaus: Jérôme Alméras

Leikkaus: Laure Gardette

Roolitus: Sarah Teper

Lavastus: Pascal Leguellec

Pukusuunnittelu: Pascaline Chavanne