Julkaistu: 20.03.2013

Ukkosmaa

Kuvassa Kalev (Jaakko Perilä). Kuva Panu Poutanen.
Liivinmaan keskiaikainen historia herää eloon Kellariteatterin mustanpuhuvassa uutuudessa.

Kellariteatterin uutuus on synkkä teos, joka saattaa herättää kiinnostusta larppaajissa, historian harrastajissa ja metallimusiikin ystävissäkin. Juho Liiran käsikirjoittama ja ohjaama esitys sijoittuu 1200-luvun Balttiaan ja Suomenlahdelle. 

Muinaishistoriamme ei ole ollut pelkkää kanteleen helskyttelyä. Ristiretkien mukanaan tuoma ryöstely ja hyväksikäyttö ovat olleet veristä ja rankkaa puuhaa. Liiran spektaakkeli tapahtuu Liivinmaalla, nykyisen Viron ja Latvian alueella. Sinne saapuvat hurjat ristiritarit ja kauppamiehet, eli saksit nykyisen Saksan alueelta. 

Kiehtovia elementtejä

Liiran esityksessä on monta kiehtovaa yksityiskohtaa. Esityskielinä ovat viro ja saksa. Kaunista kalevalaista laulantaakin mahtuu mukaan. Esityksen tapahtumia tehostaa erittäin taitava ja laadukas bändi (Antero Kemppi, Samuli Pekkarinen, Sharman Jagadeesan, Mikko G. Saarinen). Tyyli vaihtelee nykykansanmusiikista niin sanottuun doom-metalliin. Välillä kuullaan kaunista ja heleää akustista soitantaa. 

Ensi-illan aluksi ujonoloinen ohjaaja kertoo, että ryhmän työskentelyprosessi on ollut omalaatuinen ja nopea. Kaikki on lyöty kasaan kuudessa viikossa. Mainiona temppuna eturiviin jaetaan pyyhkeitä, koska ”esityksen erikoisefektejä ei ole ehditty testata riittävästi”. 

Tietty keskeneräisyys esityksessä näkyy, mutta sen korvaa nuorten näyttelijöiden vimma ja energia. Synkkä jylhyys kukoistaa komeasti.

Risuja tulee puutteellisesta käsiohjelmasta. Sen virkaa tekevässä lappusessa on vain nimiluettelo mutta ei lainkaan roolitietoja. Nyt en tiedä, kuka esitti mitä! Pankaa nyt hyvät ihmiset roolitiedot selkeästi käsiohjelmaan. Se on yleisön palvelemista. Käsiohjelmasta jää myös muisto näyttelijän arkistoon. 

Synkkää asennetta

Esitys alkaa jylhästi. Kaikki näyttelijät on puettu mustaan. Näyttämöllä vilahtelee maihinnousubuutseja, mustia nahkatakkeja sekä teatterimiekkoja ja kirveitä. Alun surullisen hymnin jälkeen ryhmästä erottuu Kirsti, liiviläisten matriarkka. Punaisilla linnunsulilla koristeltu komea nainen tuo mieleen Pohjolan emännän, Louhen. 

Jonkinlaisena sankarina, patalakkiin puettuna Lemminkäisen korvikkeena esittäytyy hahmo nimeltä Urmas. Hänellä on tarinassa tärkeä rooli. Vastapuolella ovat mainiot herrat Henrik ja Kondrad. Heidän työskentelyssään on energistä raivoa, seksikkyyttä ja pilkallista virnuilua. Saksan kieli saa aivan uusia ulottuvuuksia miesten tulkinnassa. 

Verinen historia

Mukana on amatsonimaisia soturinaisia, jopa eläviä kuolleita ja paljon väkivaltaista toimintaa. Miekat viuhuvat ja teatteriveri lentää katsomoon asti. Taistelukohtaukset ovat vakuuttavia ja energisiä. Lopussa paha saa kuitenkin palkkansa, ja jonkinlaista harmoniaakin löytyy. Sankaripari miettii muuttoa kaukaiseen ja rauhallisempaan Suomeen. Toivoa on olemassa.

Ukkosmaa on kunnianhimoinen, valtavirrasta poikkeava projekti. Väkivallalla tosin mässäillään, mutta tällä kertaa se alleviivaa tehokkaasti synkkää historiaamme tai ainakin mielikuvaa siitä. Esitys herättää myös painavan kysymyksen: Jos menneisyytemme on tuollaista, niin onko väkivalta sitten pysyvästi geeneissämme? Sitä sopii miettiä.

Tiedot

Ukkosmaa

Ensi-ilta 16.3.2013

Kellariteatteri (Liisankatu 27)

Ohjaus ja dramaturgia: Juho Liira

Rooleissa: Milja Havas, Antto Hinkkanen, Roope Salminen, Hannele Turunen, Vili Liinoja, Susanna Hyvärinen, Karlo Haapiainen, Sini Viitanen, Veera Pulkkinen, Emilia Lehmonen, Jaakko Perilä, Milla-Mari Pylkkänen, Hanna Hiiesalu

Muusikot: Antero Kemppi & Samuli Pekkarinen

Puvustus: Mirva Mietala, Amy Burgess ja Sini Viitanen

Valosuunnittelu: Jussi Rusanen

Tuottaja: Aapo Iho

Valokuvaus: Panu Poutanen

Juliste: Matias Autio

Esityskielet: viro ja saksa

http://www.kellariteatteri.fi/