Julkaistu: 28.03.2013

Tartu käteen

Mariska ja Pahat Sudet. Kuva Aki Roukala.
Hyväntekeväisyyskonsertissa tempaistaan beniniläisen naisjärjestön hyväksi.

Huhtikuun 16. päivä kulttuuriareena Glorian lava täytyy muusikoista, joita kaikkia yhdistää side länsiafrikkalaiseen Beniniin. Valtaosa esiintyjistä on jossain vaiheessa uraansa vieraillut Beninin suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskus ja taiteiljaresidesnssi Villa Karossa. 

Konserin järjestää Suomi–Benin-ystävyysseura. Villa Karon stipendiaatit ja työntekijät perustivat seuran kymmenen vuotta sitten.

– Vaikka vierailu residenssissä olisi lyhyt, moni kertoo haltioituneena, kuinka paikallinen kulttuuri menee nahan alle nopeasti ja jättää jäljen, ystävyysseuran puheenjohtaja Soile Rinno kertoo taiteilijoiden halusta antaa takaisin Grand-Popon alueelle. 

Musiikkia laidasta laitaan

Tartu käteen -konsertin tuotto menee paikallisen naisjärjestön koko yhteisöä hyödyttävään leipomohankkeeseen. Konsertti on tekijöidensä näköinen. Tarjolla on musiikkia laulelmista klassiseen musiikkiin, jazziin sekä teemaan sopiviin afrorytmeihin. Illan aikana Glorian lavalla kuullaan niin soolo kuin yhteisesityksiä lähes pariltakymmeneltä esiintyjältä. 

Klassisen ja kamarimusiikin esiintyjiin lukeutuu viulisti Teemu Kupiainen, mezzosopraano Marjatta Airas, Trio Gracioso sekä Radion Sinfoniaorkesterin Afrikka-orkesteri. Kevyempää musiikkia edustaa Mariska ja Pahat Sudet, Eija Ahvo, Rajaton-yhtyeestä tuttu Soila Sariola sekä entinen Club for Fiven perustajajäsen Susanna Hietala

Jazzia soittaa Eero Koivistoinen ja Kari Ikonen Trio. Afrikkalaisia rytmejä tarjoaa useampi sikäläinen muusikko. Estradille nousee aikaisemminkin Suomessa vieraillut monilahjakkuus Noel Saizonou, alkuaan togolainen Judith Sodji Adjigo Soul -bändinsä kera, afrikkalaisten lyömäsoittimien ekspertti Akim Color ja alkuaan beniniläinen, sittemmin Suomeen muuttanut Gildas Houessou Vodou-land-band -yhtyeensä kanssa. 

– Ohjelmaa on sen verran, että esiintymisaikoja pitää rajata, mutta parempi näin päin, Rinno naurahtaa. Luvassa on myös ainutlaatuisia yhteisesiintymisiä.

Illan päätteeksi tanssitaan

Ilta huipentuu afrikkalaisiin kyläjuhliin, jossa djembe-rummut soivat, ja yleisöllä on mahdollisuus osallistua tanssiin. 

– Usein afrikkalaiset ihmettelevät, kuinka suomalaiset pystyvät olemaan tanssimatta kuullessaan musiikkia, Rinno kertoo ja toivoo, että yleisö saapuisi nauttimaan omintakeisesta tapahtumasta. Aivan varmasti illasta tulee hulvaton, ilotulitusta usealle aistille. Ja mikä sen parempaa kuin nauttia ja tehdä samalla hyvää. 

Musiikkitarjonnan lisäksi konsertissa on luvassa muun muassa tanssiesitys ja taidearpajaiset. Illan juontaa sanoittajalegenda Vexi Salmi.

Tiedot

Tartu käteen

Suomi–Benin -ystävyysseuran 10-vuotisjuhlakonsertti

16.4.2013

Kulttuuriareena Gloria (Pieni Roobertinkatu 12)

Liput (sisältää taidearvan): 30 euroa, 12–18 -vuotiaat 15 euroa, vapaa pääsy 0–12-vuotiaille

Lisätiedot:

www.suomi-benin.fi

http://nk.hel.fi/gloria/