Julkaistu: 06.03.2013

Osuuskunta 82

Punkkarit perustivat osuuskunnan turvatakseen omaehtoisen keikkatoiminnan Helsingissä.

Jos Helsingissä haluaa järjestää keikan viikonloppuna, tilan saattaa joutua varaamaan neljä kuukautta etukäteen. Etenkin, jos ei ole varaa maksaa erikseen tilavuokraa saati tehdä tappiota. Punkkareitten keikkakartalta ovat viime vuosikymmenellä kadonneet niin Käpylässä sijainnut Vuoritalo kuin Hakaniemen Factorykin. 

Punk-keikkoja järjestänyt ja Ydinperhe-bändissä bassoa soittava Vilja Joensuu myöntää, että keikkatarjontaa Helsingissä silti riittää. 

– Tosin, jos olisi enemmän paikkoja, olisi vielä enemmän keikkoja. Tänäkin keväänä on jo joutunut kieltäytymään aika monen keikan järjestämisestä sen takia, ettei ole sopivaa tilaa sitä järjestää, Joensuu kertoo. 

Pian paikkoja on toivottavasti yksi lisää. Joensuu ja yhdeksän muuta punkkaria starttasivat kolme vuotta sitten Osuuskunta 82:n, joka sittemmin on kasvanut kaksitoistajäseniseksi. Päämääränä on perustaa Helsinkiin uusi keikkapaikka. Toiveena olisi vähintään sata henkeä vetävä tila, jonka ohessa voisi toimia myös vegaanikahvila. Ehkä myös pieni studio, ja miksei myös treenitiloja. Kaikki riippuu paikasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. 

– Mielestäni siellä voisi olla tavallaan ihan mitä vaan, mitä me osuuskuntalaiset vaan halutaan. Ei sen punkin ole tarkoitus olla rajoittava tekijä. Punk on vaan siinä mielessä luonnollinen lähtökohta, että useimmat meistä haluavat tehdä just sitä. 

Oman paikan löytymistä odotellessa Osuuskunta 82 on järjestänyt tukikeikkoja muualla, muun muassa Merihaan Sir Oliverissa ja Sörnäisten Lepakkomiehessä. Samoilta kulmilta osuuskunta etsii Joensuun mukaan myös omaa vakituista tilaansa. 

– Sinne se kohdeyleisö on tavallaan keskittynyt. Ja lisäksi niillä kulmilla on muita keikkoja niin paljon, että ihmiset voisivat liikkua saman illan aikana paikasta toiseen. 

Maaliskuun 15.–16. Lepakkomiehestä ei tarvitse liikkua mihinkään, sillä siellä vietetään yhdeksän bändin voimin Osuuskunta 82 -festivaalia. Tukikeikat ovat tällä hetkellä näkyvin osa osuuskunnan toimintaa, mutta omaa tilaa niiden tuloilla ei rahoiteta. 

– Tilan perustaminen hoidetaan pankkilainoilla, sitten kun se on ajankohtaista. Tukikeikkoja järjestetään jatkuvuuden takia, että saadaan jalkaa oven väliin ja että ihmiset alkaisivat tunnistaa meidät. Keikoilla pystytään rahoittamaan sitä toimintaa, mitä tehdään tällä hetkellä. Hankkimaan esimerkiksi soittokamoja. 

Joensuun mukaan osuuskunnan vahvin osaaminen löytyy musiikkipuolelta. Joukossa on kuitenkin myös ravintolaosaamista, jota vaaditaan tulevaisuudessa kahvilan ylläpitämiseen. 

Jonkin verran luotetaan myös laajemman yhteisön haluun auttaa päämäärässä, sillä osuuskunnan ohessa toimii kannatusjäsenten 82-kerho. Muutaman kympin vuosimaksua vastaan kerholaiset pääsevät tukikeikoille muita halvemmalla. Kerholaisten lukumäärä ei tosin Joensuun mukaan vielä päätä huimaa. 

– Niitä on oikeastaan ihan vähän, hän naurahtaa.

Tiedot

Osuuskunta 82 -fest

15.–16.3.2013

Lepakkomies (Helsinginkatu 1)

2 päivän ennakkolippu 12 e (kerholaisilta 10 e), pe 6 e ja la 7 e

15.3.2013

Positive Bastards

Punk Lurex

Lapinpolthajat

Armless Children

La 16.3.

Famine Year

Wasted

Baltimor

Diskelmä

Riistetyt

http://www.osuuskunta82.net/