Julkaistu: 07.03.2013

Kerron sinulle kaiken

Maarit (Leea Klemola). Kuva Hena Blomberg, Edith Film.
Leea Klemola säkenöi Simo Halisen loistavan uutuuselokuvan päähenkilönä.

Maarit (Leea Klemola) on siivooja, jolla on kolme haavetta: saada koulutustaan vastaavaa työtä, korjata tulehtuneet välit tyttären kanssa ja löytää itselleen kunnon mies. Unelmat eivät vaikuta mahdottomilta, mutta Maaritin kohdalla mikään ei ole yksinkertaista. Maarit kun oli ennen Mauri. 

Siivotessaan ulkomaille matkustaneen psykoterapeutin toimistoa Maarit tulee tutustuneeksi Samiin (Peter Franzén). Aviokriisiin apua etsivä perheenisä erehtyy luulemaan naista terapeutiksi. Maarit kuuntelee – ja ihastuu herkkään mieheen. 

Maarit kutsutaan poliisikuulusteluihin entiseen kotikaupunkiin. Eräs nuori mies, jota Mauri/Maarit on aikoinaan yrittänyt auttaa, on tehnyt itsemurhan. Samalla visiitillä hän tapaa tyttärensä Pinjan (Emmi Nivala), jolla ei ole ollut helppoa koulussa. 

Kerron sinulle kaiken (2013) on ilahduttavan epäsuomalainen elokuva. Ei ainoastaan tärkeän teemansa takia, vaan myös runsaan sisältönsä ja puheliaisuutensa ansiosta. Mikä parasta, värikäs pakka pysyy kaiken aikaa komeasti kasassa. 

Simo Halisen draamasta ei puutu risteäviä ja rinnakkaisia juonilinjoja, joita saattaa ensin pitää tarpeettomina mutta jotka elokuvan edetessä osoittautuvat oleellisiksi. Myös pinnan alla kuhisee: jalkapallon valinta Samia, Maaritia ja Teoa (Alex Anton) yhdistäväksi tekijäksi ei sekään ole mikään yhdentekevä yhteensattuma.   

Elämänmakuisen ja vilkkaan dialogin kirjoittaminen on yksi Halisen ehdottomista vahvuuksista. Seikka riemastutti jo ohjaajan 12 vuoden takaisessa Cyclomaniassa (2001). Kuten uuden elokuvan nimi paljastaa, tarina rakentuu runsaalle puheelle, uskoutumiselle ja kuuntelemiselle. Maarit osaa kuunnella ja siksi hänen puoleensa käännytään. 

Elokuvan nähneenä on vaikea kuvitella, että Maaritin roolin olisi tässä maassa voinut tehdä kukaan muu kuin Leea Klemola. Teron repliikkiä lainaten hänessä on ”jännä viba”, jota voi myös karismaksi kutsua. Tinkimätön läsnäolo, joka on juuri hänen näyttelijäpersoonalleen väkevän leimallinen, kantaa jälleen hehkuvaa hedelmää. 

Klemola näyttelee Maaritia kehon kaikilla osilla rakennekynsistä silmämeikkiin ja korkokengistä lantion asentoon. On myös tärkeä huomata, miten suuressa määrin tulkinnassa on kyse määrätietoisesta roolin rakentamisesta. Näyttelijä itse totesi lehdistötilaisuudessa oivaltaneensa jälleen kerran, missä määrin naiseus on nimenomaan esitys, ”naiselle sallittujen” eleiden ja asentojen tietoinen konstruktio. 

Ja kuitenkaan Klemolan suoritus ei ole hiukkaakaan jäykkä tai laskelmoitu, päinvastoin. Katsokaa vaikka mitä tahansa kohtausta, jossa Maaritilla ei ole vuorosanoja – ”vain” paljonpuhuvat silmät ja päänasento. Uskomaton, huikea suoritus!  

Erinomainen on myös Peter Franzénin Sami, avioliitossaan eksynyt tavis, joka kiinnostuu Maaritin myötä oman itsensä tuntemattomista puolista. Maarit on Samille yllättävä haaste, ja juuri sen aiheuttaman hämmennyksen Franzén onnistuu meille hienosti välittämään. Klemolan ja Franzénin välinen kemia toimii sekin fantastisesti.   

Kerron sinulle kaiken on haaste myös kaikille katsojille. Maarit on tarinan täyspäisin hahmo, jonka ympärillä niin sanotut perusheterot heittävät emotionaalista kärrynpyörää kuin henkilökohtaisesta vastuusta vapaat villi-ihmiset. Tule ja testaa omat ennakkoluulosi – tästä ei kotimainen elokuva paljoa parane. 

Tiedot

Kerron sinulle kaiken

Suomi 2013, 95 min, K12

Ensi-ilta 7.3.2013

Ohjaus ja käsikirjoitus: Simo Halinen

Tuotanto: Liisa Penttilä

Kuvaus: Henri Blomberg

Leikkaus: Jussi Rautaniemi

Musiikki: Jarmo Saari

Pääosissa: Leea Klemola, Peter Franzén, Ria Kataja, Emmi Nivala, Alex Anton