Julkaistu: 28.03.2013

Croodit

Ulos luolasta
Kuva © 2012 DreamWorks Animation LLC
Luolaperhe voittaa pelkonsa lennokkaassa mutta epätasaisessa animaatiossa.

Esihistorian lehtien havinaa on tarjolla Dreamworks-yhtiön 3D-uutuusanimaatiossa Croodit (The Croods, 2013), josta saattaa muodostua kevään perhehitti myös Suomessa. Täysosuma elokuva ei kuitenkaan ole.  

Croodit ovat kivikautinen luolaperhe, joka joutuu keskelle suurta seikkailua omien kotikontujensa luhistuessa maan tasalle. Mitään Kivisiä ja Sorasia nämä neanderthalilaiset eivät ole. Etenkin perheen pää Ugi (äänenä Carl Christian Rundman/Nicolas Cage) suhtautuu kaikkeen ja kaikkiin pelokkaalla epäluuloisuudella. 

Perheen neuvokas teinitytär Eep (Iina Kuustonen/Emma Stone) janoaa uusia kokemuksia ja kapinoi ylisuojelevaa isäukkoa vastaan. Uusi tuttavuus, pelottomalta vaikuttava Kundi (Jon-Jon Geitel/Ryan Reynolds), tekee Eepiin suuren vaikutuksen.  

Kun tuttu ja turvallinen ympäristö vaihtuu uuteen ja ihmeelliseen, on asenteidenkin muututtava. Edes isä ei voi jatkaa mäkätystään mannerlaattojen rytistessä uusiin asemiin. Oppaaksi muuttuvaan maailmaan lähtee Kundi, jolla on monta hienoa juttua hallussaan: työkaluja, kengät ja jopa taito tehdä tulta. 

Croodien sanoma on mukiinmenevä: uuden oppiminen on välttämätöntä omalle kehittymiselle, muttei vanhaakaan pidä hylätä tarpeettomana. Kaikki muuttuu, ja epävarmuutta on osattava sietää. Pelon voi voittaa heittäytymättä silti väärällä tavalla uhkarohkeaksi. On siinä jo ipanoille pureskeltavaa yhden elokuvan tarpeiksi. 

Lapset nauttivat varmasti Croodien hölmöistä tempauksista, jotka ammentavat heidän vähäisistä törmäyksistään ulkomaailman realiteettien kanssa. ”Itsestäänselvyyksien” esitteleminen suurina edistysaskelina kutkuttanee myös. Elokuvan upeat maisemapanoraamat ja värikkäinä hehkuvat mielikuvituseläimet ovat nekin herkullista nähtävää.

Osa juonielementeistä maistuu kuitenkin kuluneilta. Iänikuinen anoppiskisma ja perheen älämölökuopus rohmuavat turhan paljon tarina-aikaa. Parasta ennen -päiväyksen jo aikaa sitten ohittanut sitcom-huumori istuu äärimmäisen huonosti muun kerronnan kineettis-visuaaliseen vuoristorataan. 

Tiedot

Croodit

USA 2013, 99 min, K7

Ensi-ilta 29.3.2013

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kirk De Micco ja Chris Saunders

Tuotanto: Kristine Belson, Jane Hartwell

Kuvaus: Yong Dhuk Jhun

Leikkaus: Eric Dapkewicz, Darren T. Holmes

Musiikki: Alan Silvestri

Suomenkieliset äänet: Iina Kuustonen, Jon-Jon Geitel, Katja Aakkula, Carl-Christian Rundman, Maija-Liisa Peuhu, Petrus Kähkönen

Alkuperäiset äänet: Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Nicolas Cage, Cloris Leachman, Clark Duke

croodit

Kuva © 2012 DreamWorks Animation LLC