Julkaistu: 06.02.2013

Roope Salminen & Koirat

Kuva Nina Lindfors.
Kahdeksan hengen livebändi lainaa kipaleensa hiphopin laajasta skaalasta.

Roope Salmisen mukaan Koirien kokoonpano koottiin yhtä keikkaa varten. 

– Meidän synisti-taustavokalisti Ossi Saarinen soitti mulle ja kysyi, tulisinko mukaan räppäämään livebändi taustalla. Homma oli niin työlästä, että ajateltiin tehdä vain yksi keikka – sen iltaman nimeksikin pistettiin Yhden illan juttu – mutta siellä yleisössä oli tyyppejä, jotka buukkasivat meidät seuraaville keikoille. 

Kahdeksan kiireisen muusikon on välillä hankala löytää yhteistä aikaa, vaikka kaikille jäsenille Roope Salminen & Koirat onkin tällä hetkellä se tärkein bändi. Roope Salminen, toinen vokalisti Jon-Jon Geitel, kosketinsoittaja Olli Äkräs ja välillä myös kitaristi Robert Rasimus ovat mukana improvisaatioryhmä Kolinassa, joka tekee huimat 120 keikkaa vuodessa. 

– Olemme kyllä kaikki kiireisiä tahoillamme ja välillä on vaikea löytää sopivaa aikaa, mutta onneksi hiphopille riittää Suomessa kysyntää. Eihän kahdeksan hengen bändin buukkaaminen maailman halvintakaan ole, mutta olen sitä mieltä, että mitä isompi bändi sen paremmat bileet, Salminen sanoo. 

Roope Salminen & Koirat osallistui viime vuonna myös television Bilebändi 2012 -kilpailuun. Voittoa ei tullut, mutta Salmisen mukaan nuorelle bändille näkyvyys oli silti hyvä asia. 

Bändin keikkapaikat ja yleisö vaihtelevat ja setti niiden mukana. Kokoonpanolla on myös mistä valita, sillä settilistaan mahtuu hiphoppia musiikkityylin alkuhämäristä viimeisimpiin nimiin, uho-räpistä klubihitteihin ja Tupacista Fintelligensiin. 

– Esimerkiksi, jos keikalla on paljon nuoria tyttöjä. Silloin vedetään muun muassa Nicki Minajin SuperBassia ja Bomfunkin Freestyleria. Tulevalla Kuudennen linjan keikalla taas tulee olemaan paljon hiphop-jengiä, etenkin kun lavalla on mukana myös Ruudolf. Silloin vedetään varmasti old school -meininkiä, Sugarhill Gangiä ja vanhaa Dretä, Salminen kuvailee. 

Bändin solisti alleviivaa, ettei mikään keikka ole kuitenkaan toista vähäarvoisempi. 

– Hyvää hiphoppia on onneksi laidasta laitaan. Joitain alagenrejä voisi soittaa vaikka lastenkutsuilla. 

Vaikka Roope Salminen & koirat onkin cover-bändi, ei bändin oma panos kappaleisiin ole mitätön. Biisit sovitetaan kokoonpanolle sopiviksi, eikä sampleja käytetä ollenkaan. Ne tehdään livenä uusiksi. 

Salminen kertoo naureskellen, kuinka esimerkiksi Kanye Westin kipaleessa Stronger Jon-Jon joutuu laulamaan Daft Punk -samplea autotunen kautta biisin alusta loppuun saakka. 

Salminen ja Geitel laittavat itsensä likoon myös freestailaamalla, vetämällä riimejä niin sanotusti hatustaan. Improvisointi on bändikavereille tuttua improryhmä Kolinasta, mutta Kuudennella linjalla panokset ovat tavallista kovemmat. Koirien rinnalla riimittelevä Ruudolf kun on tunnettu freestyle-kyvyistään.

Tiedot

Roope Salminen & Koirat

Feat. Ruudolf

13.2.

Kuudes linja (Hämeentie 13 B)

Liput 7 e

29.3.

Semifinal (Urho Kekkosen katu 6)

Liput 9 e

http://www.roopesalminenjakoirat.fi/