Julkaistu: 28.02.2013

The Raveonettes

Kuva Elastic Artists Agency Ltd.
Tanskalaisduo soittaa ensimmäisen Suomen klubikeikkansa.

Reilut kymmenen vuotta kasassa ollut The Raveonettes on ollut harvinaisempi vieras Suomessa. Viimeksi yhtye soitti salakeikan vuonna 2005 edesmenneillä VR:n Makasiineilla. Viikon päästä tilanne korjautuu, kun Sune Rose Wagner ja Sharin Foo nousevat Tavastian lavalle.

The Raveonettesin tavaramerkkisoundi on moderni versio 50-ja 60-luvun rockista ja popista shoegazing- ja surf-vaikutteineen: kitarat helisevät ja stemmalaulu raikaa. Imagon täydensi alkuaikoina Foon 60-lukuhenkinen platinablondilook ja Wagnerin goottimainen habitus, mitkä ovat vuosien varrella muotoutuneet päivitetyimmiksi versioiksi.

Vuosikymmenen aikana yhtyeeltä on ilmestynyt albumeja tasaiseen tahtiin, joista viimeisin, bändin kuudes studiolevy Obsevator ilmestyi viime syksynä.

Yhtye tuli 2000-luvun alussa tunnetuksi Foon ja Wagnerin kehittelemän dogma-periaatteen mukaan tehdystä musiikista. Kappaleet saavat kestää vain kolme minuuttia, ne sävellettiin B-molliin ja niissä saa olla vain kolme sointua per kappale.

Dogma-säännöstö alkoi taipua jo toisen pitkäsoiton, Pretty In Black, kohdalla, mutta soundin peruspalikat ovat edelleen käytössä. Keveiden poprallien sanoitukset ovat täynnä mustia sävyjä ja onnettoman rakkauden kuvausta – skandinaavinen melankolia kohtaa ajattoman poprock-perinteen.

Vuoden 2011 albumi Raven In The Grave hukkui yhtyeen aikaisemman tuotannon jalkoihin, uudella Observatorilla The Raveonettes on onnistunut löytämään uudistuneen tilan, jossa kaikki turha on riisuttu minimiin. Kuuntelijan on helppo kehrätä tyytyväisenä kauniiden popsävellysten sylissä.

Kitarat ja stemmalaulu ovat edelleen pääosassa, mutta mukaan on ensi kertaa otettu myös piano, joka toimii Observations-kappaleessa hienosti. Viehättävä Sinking With The Sun kuulostaa hyvin nykypäivältä ja She Owns The Streets on yksinkertaisesti loistava pop-kappale.

Vaikka kyseessä on duo, The Raveonettes henkilöityy melko vahvasti pääasialliseen biisinikkariin ja sanoittajaan Sune Rose Wagneriin, mikä johtunee tämän edesottamuksista. Yhtyeen kotisivuilta löytyy muun muassa miehen tilityksellinen selonteko Observatorin synnystä, joka tuntuu kulminoituvan alkoholin käyttöön.

Suomalaisella yleisöllä on nyt vuosien jälkeen mahdollisuus päästä näkemään, millaisessa kunnossa Wagner oikeasti on sekä laskemaan kuinka monta efektipedaalia hänellä ja Foolla on keikalla käytössään. Ja ennen kaikkea, miltä The Raveonettes kuulostaa klubiympäristössä.

Tiedot

The Raveonettes

7.3.2013

Tavastia (Urho Kekkosen katu 6)

Liput: 24 ja 26 euroa

http://www.theraveonettes.com/