Julkaistu: 06.02.2013

Passage

Kuvassa Katri Liikola (etualalla) ja Marja Koponen. Kuva Aada Brun.
Tanssijat käyvät läpi kehoonsa tarttunutta liikemateriaalia Eeva Muilun luomassa siirtymärituaalissa.

Teatterikorkeakoulun tanssijan maisteriohjelmaan sisältyvä tanssiryhmä TADaC esittää koreografi Eeva Muilun johdolla siirtymäriitin opiskelijasta ammattitanssijaksi.

Passage – tanssija maailman läpimenemisen paikkana on Muilun luoma siirtymärituaali, jossa tanssijat käyvät läpi kehoonsa tarttunutta liikemateriaalia. Liikemuisti tuo esiin kohtauksia menneiltä tanssitunneilta. Ääneen tanssijat pohtivat toiveita tulevasta ammatistaan.

Katsojan mielikuvana on ”audition”, pääsykoe. Kuusi tanssijaa esittää osaamistaan hyvin lähellä istuville katsojille.

Nämä vielä Teatterikorkeakoulussa tanssia opiskelevat naiset ovat tähän mennessä menneet monen prässin läpi. He ovat jo päässeet pitkälle, maisteriksi valmistumisen ja ammattilaisuuden kynnykselle.

Alkutila

Ensin esiintyjät tutustuttavat katsojat perusteisiin. He näyttävät, mistä kaikki on kunkin kohdalla alkanut. Jokaisella on näyttää videoesiintyminen ajalta ennen ammattiopintoja. Samalla tanssijat puhuvat haaveistaan. Moni toivoo ilmaisuvoimaa ja työtä.

Sitten tanssijat näyttävät, mitä osaavat. Aluksi he lähtevät pienestä: nähdään plié, piruetti, jalannosto. Kun repertuaari laajenee, mukaan tulee askeleita ja pyörähdyksiä. Välillä tanssijat pyörivät lattialla. He esittävät lyhyitä liikelauseita, joita ovat treenanneet loputtomiin eri tanssitunneilla.

He myös esittelevät eri tekniikoiden perusteemoja varsin tunnistettavasti. Pienellä muutoksella tämä voisi olla tanssikoulun esittely eri tunneilla tehtävistä liikkeistä. Liikkeet vaihtuvat, tilanteet muuttuvat. Esitys alkaa jo kehittyä tanssitunnin tavoin, kun seuraavaksi liikutaan lattian poikki rivissä.

Taipuu muttei katkea

Mutta onneksi Muilu katkaisee kehityksen. Tanssijat pysähtyvät paikoilleen, katsovat toisiaan ja ympärillään istuvaa yleisöään. Kuulemme, mitä tanssijoille on tanssitunnilla sanottu päin naamaa kaikkien muiden kuullen. Arvostelua ovat saaneet osakseen niin polvet, takamus, reidet, nilkat, varpaat, lantio, napa, selkä, olkapäät, rinta ja jopa nenä ja korvat. Vaikka ei kai nuoren tytön nenän tai korvien pitäisi vaikuttaa hänen tanssitaitoonsa.

Kaikenlaista on nuoren tanssijan täytynyt kestää. Eikä näiden pian valmistuvien tanssijoiden hienovarainen nöyryytys tähän varmastikaan lopu.

Kaikessa epävarmuudessaan heidän tulee olla vahvoja ja kovakuorisia, menettämättä tietystikään vereslihalla olevaa herkkyyttään. Nämä tanssijat ovat sitä. He ovat teknisesti taitavia, ilmaisuvoimaisia ja ilmeikkäitä.

Tuskan takaa esiin astuvat intiaaninaiset, jotka ovat ympäristöään tarkkailevia, ketteriä ja nopeita. He taipuvat mutteivät katkea. Muilun tanssijat puhkeavat raivoisaan intiaanihuutoon. He tekevät, mitä haluavat.

Irti päästämisen taito

Tunnissa katsoja ehtii luoda näihin tanssijoihin suhteen, aavistella luonteita, arvioida kykyjä. Muodostaa myös suosikkinsa. Kuulostaa kauhealta, mutta on tässä arviointilajissa totta koko ajan.

Silti Muilu onnistuu luomaan ilmapiirin, jossa tanssijat saavat näyttää taitojaan, irrotella ja iloitakin. Samalla katsoja pääsee kurkistamaan menneeseen ja aavistamaan tulevaa.

Ja kuka sitten on kiinnostavin? Se, johon tekniikka ei tunnu parhaiten tarttuneen tai ehkä hän osaa päästää siitä irti, luopua rakkaimmastaan. Luopua siitä vähäisestä tuesta, joka tanssijalla näyttämöllä on. Hän on ilmaisuvoimaisin, ilmeikkäin ja innostavin. Ja se voi olla kuka heistä kuudesta tahansa, nyt tai ensi näytöksessä.

Tiedot

Passage – tanssija maailman läpimenemisen paikkana

Ensi-ilta 31.1.2013

Teatterikorkeakoulu, teatterisali (Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki)

Koreografia: Eeva Muilu (vier.)

Koreografin assistentti: Vera Nevanlinna (vier.)

Tilasuunnittelu: Salla Salin (vier.)

Äänisuunnittelu: Roy Boswell (VÄS)

Valosuunnittelu: Anton Verho (VÄS)

Pukusuunnittelu: Kati Mantere

TADaC 2013 tanssijat: Marja Koponen, Katri Liikola, Carita Lähteenmäki, Liisa Oikkonen, Katja Sallinen ja Heidi Suur-Hamari

Liput 12 ja 6 euroa

Lisätiedot