Julkaistu: 14.02.2013

Paperfangs

Kuva Soliti Music.
Elektropopkolmikko teki unenomaisen esikoislevyn.

Helsinkiläis-tamperelaisen Paperfangsin muodostavat pelkillä etunimillään julkisuudessa esiintyvät sisarukset Jyri ja Tarleena sekä heidän ystävänsä Mikko. Konstailematonta elektropoppia työstävä kolmikko julkaisi ensimmäiset kappaleensa netissä vuonna 2010. 

Suuremmat pyörät alkoivat pyöriä viime vuoden maaliskuussa, kun yhtye julkaisi AVVAV nimisen EP:n ja solmi levytyssopimuksen Soliti-merkin kanssa. Nyt tarina jatkuu tässä kuussa julkaistavalla debyyttialbumilla, jolla on vain täysin uutta materiaalia. 

Past Perfect sisältää 10 kappaletta, mutta albumi vaikuttaa pikemminkin yhdeltä jatkuvalta teokselta. Mielikuva syntyy ensikuuntelulla ja vahvistuu seuraavilla kuuntelukerroilla. Syntetisaattoreilla ja tietokoneella luotu tietynlainen perussoljuva äänimaisema tuntuu jatkuvan läpi kaikkien kappaleiden. 

Tunnelma on seesteinen, ja kuulija kelluu läpi äänivirran, jossa huomio kiinnittyy harvoin yksityiskohtiin. Kokemus on miellyttävä ja aiheuttaa jopa meditatiivisia tuntemuksia.

Samalla mietin, onko yhtyeen ollut tarkoitus jättää biiseistään näin hampaaton olo. Jonkinlaisen vastauksen saa, kun tutkii lehdistötiedotetta. Paperfangs kertoo albumin ensimmäisten lyriikkarivien muodostaneen mantran koko levynteon suhteen. Tämä on helppo uskoa, kun lopputulosta kuuntelee.

Pidemmän kuuntelun suhteen albumissa piilee tasapaksuuden vaara. Herkimmin levyn tarjonnasta jää mieleen toinen raita Bathe In Glory. Virrasta vähiten erottuvat Widow´s Song ja Avenue Of Splendours.

Paperfangs viljelee kappaleissaan puheäänisiä efektejä, jotka joko rytmittävät rakenteellisesti kappaletta tai aloittavat ne. Laulaja Jyrin ääni on laiskahkon kuuloinen ja se muistuttaa välillä enemmän rytmitettyä lausuntaa kuin laulamista (esim. Repeat). Tämä antaa yhtyeen soinnille omaleimaisuutta, mutta aiheuttaa myös vieraantumista vaihtelevan vireytensä vuoksi. Mieleen tulee Shine 2009 – tosin typistetymmällä soundimaailmalla, hitaammalla temmolla ja erityylisellä laulumetodilla.

Past Perfectin julkaisukeikka helmikuun lopussa Bar Loosessa. Tällöin lanseerataan myös uusi Soliti Club. Soliti-levy-yhtiön kerran kuussa järjestämä liveklubi keskittyy sekä uuteen että vanhempaan indiepoppiin, elektroon ja post-punkiin.

Tiedot

Paperfangs

Past Perfect (Soliti 2013)

Levynjulkaisukeikka 27.2.2013

Bar Loose (Annankatu 21)

Liput 6 euroa