Julkaistu: 13.02.2013

Nelli Palomäki

Nelli Palomäki: 27-vuotiaana isän kanssa, 2009
Nelli Palomäen valokuvat ovat aistikkaita otoksia henkilöistä ja hetkistä.

Nelli Palomäki (s.1981) on suomalaisen nuoren polven valokuvaaja. Hän on ehtinyt saada jo tunnustusta niin meillä kuin muuallakin. Palomäen näyttely on siten odotettu tapahtuma. Valokuvataiteen museon näyttely täyttää noin puolet museon näyttelytilasta ja onkin siten sopivan intiimi nuoren kuvaajan takautuva näyttely. 

Esillä on muutamien uusien teoksien lisäksi katsaus Palomäen aikaisempaan tuotantoon. Kokonaisuus osoittaa Palomäen omintakeisuuden kuvaajana. Se rakentuu yhdistelmästä neliönmuotoista mustavalkokuvaa, muotokuvausta ja herkkää otetta. Palomäen kuvien tunnelma on aina hieman kaihoisa tai surumielinen. Siinä on jotain menneen maailman kaikua. 

Palomäki on erityisen herkkä ihmiskuvaaja. Hän tuntuu tavoittavan sen jonkin hetken, jolloin kuvattava on samaan aikaan läsnä, mutta myös haavoittuvana omassa itsessään ja maailmassaan. Osa kuvista nostaa ihon kananlihalle – niin intensiivinen ja herkkä tunnelma niissä on. 

Palomäen teoksia voisi myös kuvailla siten, että niissä kaikissa on jotain hieman vinksallaan. Hänen omakuvansa, joita näyttelyssäkin on muutamia esillä, ovat myös hämmästyttävän ”hetkellisiä”. On jopa vaikea uskoa, että niissä oleva henkilö on sama. 

Kuvien neliömäisyys, mustavalkoisuus ja useimmiten suurehko koko tekevät niistä jollain tapaa monumentaalisia. Palomäki on myös loistava sommittelija. Teoksista huokuu harkittu tasapaino, joka kuitenkin näyttää spontaanilta ja pakottomalta. Kuvien tunnelmassa onkin juuri hallitun ja harkitun sekä rennon ja vapaan luomaa kutkuttavaa jännitettä. 

Palomäki on raikas ja omaperäinen oman tiensä kulkija, joka poikkeaa myönteisesti nykyvalokuvauksen usein hieman liiankin yksitotisesta kaavasta. 

Tiedot

Nelli Palomäki

16.1.–21.4.2013

Suomen valokuvataiteen museo (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G)

Avoinna ti–su klo 11–18, ke klo 11–20

Liput 4 ja 6 euroa, vapaa pääsy alle 18-vuotiaille

Samaan aikaan museossa:

Hannula & Hinkka -kokoelma: Valokuva taiteeksi

Eeva-Mari Haikala: Elle se sentait profondément honteuse

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/