Julkaistu: 13.02.2013

Jörö-Jukka

Kuva Riku Virtanen.
Riku Immonen tekee 1800-luvun runoista kaikenikäisille sopivia.

Leikkisää, iloista, naurettavaa ja samalla kertaa opettavaista. Se on luultavasti ollut Jörö-Jukan kirjoittaneen saksalaisen Heinrich Hoffmannin tarkoitus. Kaiken tämän koreografi Riku Immonen on onnistunut tuomaan Tanssiteatteri Hurjaruuthin näyttämölle. Kolme tanssijaa, hauska musiikki, hulvattomat puvut ja toimivat lavasteet luovat riemukkaan tunnelman pojankoltiaisten maailmaan.

Turhat pelot ja ennakkoluulot vanhoista saduista voi heittää pois ja istua Tanssiteatteri Hurjaruuthin katsomoon avoimin mielin. Kymmenestä runosta vain ensimmäisessä nähdään itse nimihenkilö Jörö-Jukka. Loput runot kertovat muista hahmoista: esimerkiksi Uljaasta Metsästäjästä, Velli-Villestä ja Potku-Pekasta.

Jokaisessa runossa on mukana evästys elämään. Menneinä vuosina Hoffmannin opastuksia käytettiin kenties väärin – osoittelevasti ja syyttelevästi osana lapsenkasvatusta. Mutta ei enää!

Immosen otteella runojen hahmoille ja heidän edesottamuksilleen saa nauraa sydämensä pohjasta, eikä syyttävä sormi osoita edes katsomoon. Sen sijaan nuoren polven tanssijat Iiro Näkki, Jero Mäkeläinen ja Oskari Turpeinen imaisevat yleisön mukaan runollisiin tarinoihin.

Tanssijat ovat ilmeikkäitä ja osaavia, sopivasti pojankoltiaisia ja ammattilaisia tekijöitä. Tanssijat saavat lapsikatsojat kommentoimaan runoja spontaanisti, ja lasten kanssa teemoihin voi palata esityksen jälkeenkin.

Esityksen onnistumisessa osansa on Iikka Kotalan säveltämällä musiikilla, jossa liikutaan kansanmusiikista can-caniin vailla estoja. Kappaleiden sanoituksina kuullaan Hoffmannin runoja, mikä tekee esityksen seuraamisesta helppoa kaikenikäisille. Pisteenä i:n päällä ovat Kirsi Mannisen uskomattoman mielikuvitukselliset asut.

Tanssijat ovat 1800-luvun poikia, jotka muuttuvat runojen mukana osaksi tarinaa. Tyylikkäästi polvihousuasuihin pukeutuneet nuorukaiset muuntuvat taikureiksi tai tulenlieskoiksi silmänräpäyksessä. Pieniä katsojia huvittaa miesten pukeutuminen äidiksi tai tytöntylleröksi.

Riku Virtasen tunnelmoiva valaistus nostaa esiin kulloinkin keskiössä olevan teeman.

Tiedot

Jörö-Jukka, kuva Riku Virtanen

Kuva Riku Virtanen.

Jörö-Jukka

Ensi-ilta 9.2.2013

Tanssiteatteri Hurjaruuth

Esitykset 6.4.2013 saakka

Koreografia: Riku Immonen

Musiikki: Iikka Kotaja

Visualisointi: Kirsi Manninen

Valosuunnittelu: Riku Virtanen

Tanssijat: Jero Mäkeläinen, Iiro Näkki ja Oskari Turpeinen

Yli 3-vuotiaille

Liput: 10 ja 14 euroa, ryhmät 7 euroa

Lue lisää