Julkaistu: 13.02.2013

Hotel Sapiens

Leena Krohnin pieni, hieno romaani on kannanotto maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta.

Leena Krohnin uuden teoksen ilmestyminen on aina odotettu tapaus. 1970-luvulta lähtien julkaisseen Krohnin teokset lukeutuvat suomalaisen nykykirjailijallisuuden parhaimmistoon: ne ovat poikkeuksetta huolella kirjoitettuja ja ajateltuja, terävän omaäänisiä ja sisällöltään viisaan inhimillisiä. 

Krohnin romaanit liikkuvat näkyvän ja olevan rajamailla, mahdollisissa maailmoissa, dystooppisissa tulevaisuuskuvitelmissa ja virtuaalisissa tiloissa. Keskiössä on kuitenkin ihminen itse.

Niin myös uusimmassa Hotel Sapiens -romaanissa, pienessä kokoelmassa ”irrationaalisia kertomuksia”, kuten teoksen alaotsikko määrittelee.

Hotel Sapiens kertoo suuren tuhon jälkeisestä maailmasta. Lopulliseksi kohtaloksi on koitunut maaperään varastoitu ydinjäte, ympäristömyrkkyjen, kemikalisoitumisen sekä taloudellisten ja poliittisten järjestelmien romahtamisen siivittämä maailma. Henkiin jääneet on kerätty Hotel Sapiensiksi nimitettyyn laitokseen. 

Viimeiset ihmiset

Hotel Sapiensia valvovat alun perin ihmisten kehittämät koneälyt, Kaitsijat, jotka jo kauan sitten ovat irtaantuneet ihmisten ohjauksesta ja ottaneet vallan omiin käsiinsä. Kukaan ei tiedä, onko Hotel Sapiensin asukkaat evakuoitu, vangittu vai kerätty talteen ihmiskokeita varten. Kellot ovat lakanneet toimimasta, nettiä tai muita yhteyksiä ulkomaailmaan ei ole, taivasta peittää vain harvoin hälvenevä sankka sumu.

Asioita kirjaa ylös kertoja-päähenkilö Väinö K-nen. Päähenkilö on yksi laitoksen asukeista, joka nuorena harrasti pilvien sekä taivaan tarkkailua ja havaitsi ensimmäisten joukossa kemikaalivanat ja muut tulevaa tuhoa ennustavat merkit.

Hotel Sapiensin kirjavaan mutta vanhanpuoleiseen asukaskuntaan kuuluvat myös järkensä menettänyt diplomiterapeutti, rohtoja diilaava Kukkakauppias, sokea silmälääkäri, parapsykologisen seuran kirjastonhoitaja Peik ja tilastotieteen opettaja Mr. Higgs. 

Ihmisasukkaiden lisäksi Hotel Sapiensissa liikkuu erikoisempiakin olentoja: varjokseen muuttunut nuori mies, asukkaiden ajatuksia ja unia vakoilevat valotäplät sekä robottinunnat, jotka Kaitsijoiden alaisuudessa valvovat laitoksen asukkaita. Ennallistetut eli entisaikojen neroista toisinnetut ”keinohenkilöt” pitävät asukkaille luentoja, joskus harvoin viisaita, useimmiten päättömiä. 

Kertomus omasta ajastamme

Hotel Sapiens on pienistä kertomuksista koostuva romaani, jossa ei ole varsinaista juonta. Laitos ja sen taustalla oleva ympäristötuho toimivat kehyksenä, jonka sisällä ihmisen ja maailman välisiä suhteita tarkastellaan.

Syy maapallon onnettomaan tilaan on selvä: ihminen itse. Ahneudellaan ihminen on aiheuttanut niin luonnontuhon kuin talousjärjestelmän luhistumisen. ”Omat koneemme ohittivat meidän moraalisella tasolla – tuskinpa kuitenkaan mikään huikea hyppy. Sillä eihän sellaista spesialiteettia, jota aikoinaan kutsuttiin myös omaksitunnoksi, ole suinkaan kaikilla omankaan lajimme jäsenillä.”

Vaikka Hotel Sapiens sijoittuu tulevaisuuteen, kertoo se pohjimmiltaan omasta ajastamme. Teoksesta ei ensisilmäyksellä huou kovin vahva usko ihmiskuntaan ja ihmisen kykyyn ratkaista aiheuttamansa ongelmat. Inhimillisine henkilöhahmoineen ja etenkin loppukohtauksensa kautta tarina julistaa kuitenkin kunnioitusta maapalloa, elämää ja ihmisyksilöä kohtaan.

Leena Krohn on jälleen kirjoittanut hienon teoksen, joka ottaa kantaa ajattelevan ihmisen ja ympäristön puolesta ahneutta ja itsekkyyttä vastaan.

Tiedot

Leena Krohn, kuva Katri Lassila

Leena Krohn. Kuva Katri Lassila.

Hotel Sapiens

Leena Krohn

Teos 2013

164 sivua