Julkaistu: 28.02.2013

Hannu Väisänen

Hannu Väisänen Singing Ray I, 2012.
Hannu Väisäsen monipuolinen taide puhuttelee.

Hannu Väisänen on taiteen moniottelija, joka on ollut jälleen esillä erilaisista tekemisistään. Omaelämäkerrallisen romaanisarjan neljäs osa on juuri ilmestynyt eikä se kaikesta päätellen jää viimeiseksi. Forsblomin näyttely esittelee Väisäsen uusia teoksia, öljymaalauksia ja paperipohjaisia. 

Runsas, kaiken kaikkiaan 34 teoksen valikoima on myös kuvastoltaan ja aiheiltaan monipuolinen. Tuttua Väisästä ovat pienet ympyrät, joista useat muodot rakentuvat. Komea Laulurausku, josta koko näyttelykin on saanut nimensä, osoittaa hyvin, miten Väisänen rakentaa pienillä ja herkillä elementeillä isoa ja näyttävää. Mittakaava on kuitenkin maltillinen, kun ajattelee Väisäsen aikojen takaisia monimetrisiä teoksia. 

Herkkyys ilmenee myös hyvin japanilaisessa aihepiirissä, josta osa teoksista selkeästi ammentaa. Hieno Sumi, opettaja -teos johdattaa tähän tematiikkaan, ja sitä seuraa sarja hauskoja hahmoja aina Hyväntuulen jumalattaresta Hamppurouvaan

Aiheiden ja värien puolesta tuntuu kuin Väisänen eläisi uutta kevättä. Taiteilijalle luominen lieneekin aina vahva uudistava kokemus. Kevät saapuu -teos sopii hyvin vuodenaikaan ja kauan odotettuun auringon paisteeseen. Oudot hedelmät (Strange fruit) edustavat samaa orgaanista kuvakieltä, josta useimmat Väisäsen teokset rakentuvat. 

Esillä on myös teos Isän kyyneleet, josta Väisänen on kertonut haluavansa maalata vielä valtavan kokoisen version. Teoksessa näkyy viittaus kirjalliseen tuotantoon ja kovan isän herkistymiseen iän karttuessa. 

Väisäsen teokset ovat kaikki kuin eteenpäin katsovia henkäyksiä. Vaikka ne ammentavat myös menneisyydestä, ne eivät jää sitä märehtivään, vaan luovat aina uusia väyliä ja näkökulmia.

Tiedot

Hannu Väisänen

Laulurausku

8.2.–10.3.2013

Galerie Forsblom (Lönnrotinkatu 5)

Avoinna ma–pe klo 11–18, la klo 11–16, su klo 12–16

Vapaa pääsy

Galleriassa samaan aikaan: Adam Saks, Potrait of the Moon & Single Blue Frog

http://www.galerieforsblom.com/