Julkaistu: 21.02.2013

8-pallo

Kuvassa Pike (Jessica Grabowsky).
Jessica Grabowsky tekee hienon roolin naisena, joka haluaa muuttaa elämänsä suunnan.

Huumerikoksista tuomittu Pike (Jessica Grabowsky) on tullut äidiksi vankilassa. Kun vapaus koittaa, nuorta perhettä odottaa sosiaalihuollon järjestämä koti ja tarkoin säädelty elämä. Vaikka tilanne vaikuttaa ankealta, Pike haluaa uskoa uuteen alkuun. 

Hyvistä aikeista huolimatta vanha elämä vyöryy nuoren naisen yli kuin höyryjuna. Pikkuprinsessan isä, Lalli (Eero Aho) kiemurtelee päättäväisesti takaisin Piken elämään, ja parin intohimoinen suhde leiskahtaa liekkeihin uudelleen. Väkivaltainen huumepomo on kuitenkin huonoa seuraa ehdonalaista tuomiota kärsivälle naiselle, jolla ei ole varaa virheisiin. 

Samaan aikaan markkinoilla liikkuu hengenvaarallisia huumeita. Rikostutkija Elias Kaski (Pirkka-Pekka Petelius) ja tämän nuori poliisipari Olli Repo (Mikko Leppilampi) selvittävät hämäriä kuolemantapauksia. Laajan huumekaupan tutkimista haittaa epäsuhtaisen poliisiparin molemminpuolinen epäluottamus. Kaski on kokenut huumekyttä, jonka kiinnostus rikollisiin arveluttaa. Repo puolestaan on työtehtävissä haavoittunut poliisi, joka ei ole toipunut henkisesti työtapaturmasta tai avioerostaan. 

Aku Louhimiehen ohjaama ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoittama elokuva perustuu Marko Kilven romaaniin Elävien kirjoihin. 8-pallo on kuin kotonaan rikollisten maailmassa. Elokuva seuraa vähäeleisesti poliisien hohdotonta työtä.

Pääteemaksi nousee kuitenkin nuoren naisen räpistely huumeiden, jengiläisten ja elämän realiteettien keskellä. 8-pallo kuvaa armottomasti ja realistisesti niitä mahdollisuuksia, joita vankilasta kotiutujalla on. Työttömänä ja yhteisöstä suljettuna on melkein mahdotonta päästä kiinni tavalliseen elämään. Monesti ainoat ihmiskontaktit löytyvät kuvioista, jotka haluaisi jättää taakseen.

Mika Orasmaan tyylikäs kuvaus antaa komeat raamit tarinalle. Elokuva alkaa tehokkaasti leikatulla ja komeasti kuvatulla montaasijaksolla. Tiivis alustus esittelee monipuolisesti Piken entisen elämän ja huumetaustan. Itse tarinassa keskitytään vankilatuomion jälkeiseen elämään.

Jessica Grabowsky on valovoimainen näyttelijä, joka antaa elokuvalle sielukkaat kasvot. Näyttelijän vahva läsnäolo kannattelee Piken haavoittunutta ja samaan aikaan vahvaa naishahmoa läpi tarinan. Elokuvan maailmaan ja teemoihin Grabowsky johdattelee laulamalla Rauli Badding Somerjoen herkän rakkauslaulun Paratiisi, joka kääntyy yllättävän sujuvasti ruotsiksi.

Eero Aho tekee hätkähdyttävän fyysisen roolin Piken rakastettuna. Aho tuo onnistuneesti valkokankaalle väkivaltaisen Lallin julman ja pimeän puolen. Pirkka-Pekka Petelius tekee hienon roolin arvoituksellisena miehenä. Kimmossa vastikään arvaamattomana rikollisena ihastuttanut Mikko Leppilampi sopii hyvin toiminnallisiin rooleihin. Nuoren poliisin hahmo ja kaipuu perheen pariin jää kuitenkin irralliseksi kokonaisuudesta.

Tiedot

8-pallo

Suomi 2013, 108 min, K16

Ensi-ilta 22.2.2013

Ohjaaja: Aku Louhimies

Käsikirjoittaja: Jari Olavi Rantala

Kuvaaja: Mika Orasmaa F.S.C.

Leikkaaja: Samu Heikkilä

Äänisuunnittelija: Kirka Sainio

Pukusuunnittelija: Anne-Maria Ylitapio

Maskeeraussuunnittelija: Mari Vaalasranta

Pääosissa: Jessica Grabowsky, Eero Aho, Pirkka-Pekka Petelius, Mikko Leppilampi

Tuottajat: Tero Kaukomaa, Marko Antila

Tuotantoyhtiö: Blind Spot Pictures, Elokuvatuotantoyhtiö Mjölk