Julkaistu: 17.01.2013

Markus Rissanen

Markus Rissanen: Tyly pahka, 2012.
Galleria Heinossa on esillä toisenlaisia luontokuvia.

Markus Rissasen (s.1973) maalaukset hiukan huijaavat katsojaa. Värikkäät ja iloiset geometriset muodot ja muodostelmat vievät ajatukset ensin johonkin hyvin keinotekoiseen ja rakennettuun, jopa luonnottomaan maailmaan. Lähempi tarkastelu antaa kuitenkin osviittaa samaan suuntaan kuin teosnimet: kyse onkin luonnosta ja sen ilmiöistä. 

Rissanen kertoo kuvaavansa poikkeavaa luontokokemusta. Luonto on Rissaselle tieteellisiä lainalaisuuksia. Tätä hän pyrkii ilmentämään pelkistetyllä ja selkeällä tyylillään, joka välillä voisi olla kuin suoraan luonnontieteen oppikirjan kaaviosta. 

Rissasen maalaukset ovat kokemuksellisia. Ne herättävät tunteita ja mielikuvia. Taiteilija pohdiskelee näyttelyn tiedotteessa mytologian ja jopa magiikan sekä tieteellisen maailmankuvan yhteisiä lähtökohtia. 

Maalaukset tosiaan johtavat katsojaa ensin hiukan harhaan. Iloiset värit ja muodot saavat kuitenkin erilaisia merkityksiä ja alkavat pian avautua suhteessa luontoon ja ympäristöön. Maalaukset ovat itse asiassa hyvin hauskoja ja herkullisia. Ne tuovat harkituin ja hallituin, vähin elementein esille hyvin konkreettisia ja syvällisiäkin asioita ympäristöstämme niin makro- kuin mikrotasolla. 

Teokset voi nähdä myös omana symbolisena merkkijärjestelmänään. Ne leikkivät teoksen pinnalla, ja kertovat omalla selkeällä ja yksinkertaistetulla tasolla erilaisia asioita. Mutta samalla ne toimivat myös muotojen ja värien leikkinä, visuaalisina toteamuksina ja huutomerkkeinä. 

Näyttely on Rissaselle myös merkkipaalu: hän valmistui Kuvataideakatemiasta 12 vuotta sitten. Maalauksia tänä aikana on syntynyt 144 (12x12), jotka Rissanen on kaikki numeroinut.

Tiedot

Markus Rissanen

Tutti Frutti

Galleria Heino (Uudenmaankatu 16–20)

5.1.–3.2.2011

Avoinna ti–pe klo 11–17, la–su klo 12–16

Vapaa pääsy

Samaan aikaan galelriassa Bo Haglund: No, it´s not over yet!

www.galleriaheino.fi