Julkaistu: 31.01.2013

Kuuleeko kukaan II

Kuvassa Stina Girs.
Joukko kotimaisia muusikoita konsertoi nuorten mielenterveyden tukemiseksi.

Helmikuun 13.päivä Savoy-teatterissa järjestettävässä tapahtumassa nuorten asiaa ajetaan täysivaltaisesti ja omistautuneesti.

– Jokainen esiintyjä kokee ilahduttavalla tavalla nuorten hyvinvoinnin edistämisen tärkeäksi juuri nyt, kertoo Kuuleeko kukaan II -konsertin tuottaja Mari Karila. He ovat ymmärtäneet, että ennalta ehkäisevä työ ja nuorten aito kuuleminen ovat avaimia, joilla voidaan saada tuloksia. Viestimme on yksinkertaistettuna se, ettei nuoren tarvitse jäädä yksin. Että löytyy tahoja, joihin voi ottaa yhteyttä, Karila jatkaa.

Tuottajan mukaan tapahtumaan on pyritty rakentamaan monipuolinen musiikkikattaus, joka houkuttaa laaja-alaisesti niin nuoria kuin heidän läheisiään.

– Ajatuksena on, että nuori voisi kokea musiikkielämyksen itselleen merkityksellisen aikuisen, esimerkiksi kumminsa kanssa. Yhteistä aikaa ja musiikkia – helpoista helpoin tapa kertoa nuorelle välittävänsä, Karila vinkkaa.

Illan aikana lavalle nousevat ainakin Paleface, Stina Girs, Philomela- kuoro, konsertille oman tunnuskappaleen työstänyt rap-artisti Repliikki, rock-yhtye Alavala, funkia, soulia ja hip hopia yhdistelevä Omen Sisters sekä laulaja-lauluntekijä Timo Kiiskinen. Vuonna 2008 järjestetty ensimmäinen Kuuleeko kukaan -konsertti sai alkunsa Kiiskisen aloitteesta.   

Ihmisoikeuksien puolestapuhujana ja yhteiskuntakriitikkona tunnettu Paleface istuu konsertin profiiliin perustellusti. Aktiiviselta mieheltä ilmestyy juuri ennen konserttia yhdysvaltalaisen rap-muusikko Matren kanssa yhteistyössä tehty albumi Food For The Gods. Konsertissa lienee kuitenkin luvassa Palefacen suomenkielistä tuotantoa.

Idolsista julkisuuteen pongahtanut Stina Girs tuo konserttiin annoksen countrya ja poppia ja viime marraskuussa debyyttilevynsä Secret Whale julkaissut Alavala voimapoppia sekä rockia. Pitkän linjan soul- ja jazzlaulajattarista muodostuva Omen Sisters tarjoilee mustia rytmejä ja Philomela kuoromuotoista musiikillista tunteisiin vetoavaa tarinankerrontaa.

– Musiikilla on tutkitusti terveyttä edistävä vaikutus, Karila sanoo.

Tuottaja toivoo, että konsertti olisi yksi keino kertoa nuorille, että mieltä tulisi huoltaa samaan tapaan kuin omaa kehoa.

– Kyllähän sen tuntee ihan vatsanpohjassa asti, kuinka tietty musiikki puhuttelee. Musiikkiterapian professori Jaakko Erkkilää lainatakseni: musiikilla jatketaan siitä mihin sanat loppuvat.

Suomen mielenterveysseuran, Suomen Punaisen Ristin Nunu-toiminnan, Helsinki Mission Nuorten Kriisipisteen ja nuorten mielenterveysseura Yeesin kanssa yhteistyössä järjestettävässä konsertissa nähdään musiikkinumeroiden lisäksi myös nuorten itse suunnittelemia ja toteuttamia lyhyitä videoteoksia. 

– Vakava sanoma tulee kerrotuksi nuorilta nuorille helpolla tavalla, Karila tiivistää inserttien sisällön ja kannustaa kaikkia paikan päälle. Ammattimuusikoiden esitykset yhdistettyinä nuorten näkemyksiin muodostavat monipuolisen kokonaisuuden, joka on ainutkertainen ja ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Tapahtuman juontavat Jani Toivola ja Silvia Modig.

Tiedot

Kuuleeko kukaan II -konsertti

13.2.2013

Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46-48)

Liput 25 euroa, kahden henkilön kummilippu 40 euroa

www.kuuleekokukaan.com

www.savoyteatteri.fi

Konsertin tunnuskappale YouTubessa