Julkaistu: 23.01.2013

Anna Retulainen

Anna Retulainen: Lion Attacking a Horse, 2012. Kuva Jussi Tiainen.
Anna Retulaisen maalauksissa on alkukantaista voimaa.

Helsinki Contemporaryssä (entinen Galleria Kalhama & Piippo) on esillä Anna Retulaisen (s. 1969) maalauksia. Ensivaikutelma tuntuu vievän jonnekin menneisyyteen – taidehistoriallisessa mielessä. En oikein tarkkaan tiedä miksi. Jokin Retulaisen tavassa ilmaista muistuttaa 1950- ja 60-luvusta, informalismin ja abstraktin ilmaisun ensiaskelista Suomessa. Ehkä osansa on asetelmallisilla työhuonekuvilla, kenties ilmaisun voimalla ja vapaudella. 

Retulaisen maalauksia ei ole helppo määritellä. Niissä on niin impressionismin hetken huumaa kuin (uus)ekspressionismin rajua voimaa ja meininkiä. Selvää on, että kovin helpolla tässä ei katsojaa päästetä. Teokset vaativat aikaa ja etäisyyttä ihan konkreettisestikin. Muutamat isoista teoksista paljastavat itsensä vasta etäältä, aivan galleriahuoneen toisesta päästä katsottuina.

Näissä maalauksissa käydäänkin hurjaa olemassaolon, ellei nyt ihan kamppailua, niin ainakin rajojen ja ääriviivojen etsintää. Maalausten hahmot, tällä kertaa useimmiten hevoset, tuntuvat osin sulautuvan ja katoavan taustaansa. Retulaisen viiva on villi ja levoton, se piirtää hahmonsa usean toiston kautta, samoin kuin taustansa koukerot. Nämä hevoset tuntuvat tulevan ei mistään ja katoavan ei mihinkään. Ne ovat hetken hurjaa olemassaoloa.

Väri on myös vahva ja voimakas. Se on öljyväriä, mutta luo lähes pastelliliidunomaisen vaikutelman. Isojen teosten vastapainona on muutama pieni lintumaalaus. Niissä on kuitenkin samaa olemassaolon herkkää ilmentymää.

Retulaisen ilmaisu tuntuukin kiertyvän juuri elämänvoiman ja olemassaolon kysymyksiin. Missä ovat elävän olennon rajat? Mikä on sen suhde ympäristöönsä? Onko meissä kaikissa sama elävä henki?

Retulaisen taiteen katsominen jopa hengästyttää. Se saa kysymään monia kysymyksiä, mutta tuntuu antavan myös energiaa ja rauhaa.

Tiedot

Anna Retulainen

Whistlejacket

11.1.–3.2.2013

Helsinki Contemporary (Bulevardi 10)

Avoinna ti, ke, pe klo 11–17, to klo 11–19 ja la–su klo 12–16

Vapaa pääsy

www.helsinkicontemporary.com