Julkaistu: 10.01.2013

52 sielua

Paul Gauguin: Näky saarnan jälkeen (Jaakobin paini), 1888.
Symbolismin maisema avautuu Ateneumissa.

Ateneumissa esillä oleva näyttely on katsaus symbolismin aikaan. Se kattaa vuodet 1880–1910 ja esittelee 52 taiteilijaa. Joukossa ovat muun muassa sellaiset kuuluisuudet kuin Vincent van Gogh, Claude Monet, Paul Gauguin, James Whistler, Edvard Munch, Paul Signac ja Wassily Kandinsky. Oma painotuksensa on tietysti suomalaisilla taiteilijoilla, joista mukana ovat Väinö Blomstedt, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Ellen Thesleff

Näyttelyn ovat koonneet symbolismin asiantuntijat Rudolphe Rapetti ja Richard Thomson. Näyttely on järjestetty yhteistyössä Amsterdamin Van Gogh -museon ja Skotlannin kansallisgallerian kanssa. Teokset ovat lainassa yksityiskokoelmista ja esimerkiksi Pariisin Musée d'Orsayn, Lontoon Tate-museon, New Yorkin MoMAn ja Pietarin Venäläisen taiteen museon kaltaisista merkittävien kokoelmien museoista. 

Symbolismi on yksi taidehistorian kiehtovimpia ilmiöitä. Se sijoittui vuosisadan vaihteeseen, jolloin perinteiset taidekäsitykset alkoivat pikku hiljaa murtua, ja maailma valmistautua muun muassa avantgarden ja abstraktin taiteen esillemarssiin. Symbolismi alkoi jo kyseenalaistaa vallinneita esittämisen tapoja. Sen lisäksi se kiehtoi mystisyydellään ja kauneudellaan. Luonto ja mytologiat olivat symbolistien ominta maaperää. 

Ateneumin näyttely on komeasti esillä, ja teokset ovat saaneet taustoilleen vahvat värit. Esillä on paljon upeita teoksia. Näyttely on jaettu kuuteen eri teemaan: Katoava idylli, Nocturne, Lumottu maisema, Kosmos, Hiljaiset kaupungit ja Mystinen maailma. Vaikka esille nousevat erityisesti van Goghin ja Gauguinin teokset, joukkoon mahtuu monia mielenkiintoisia nimiä ja teoksia. Esimerkkinä vaikkapa liettualainen Mikalojus Čiurlionis.

Symbolistien huikaiseva kauneus sekä herkät muotokuvat ja maisemat vievät parhaimmillaan todellakin toisiin sfääreihin. Niiden äärellä arki unohtuu ja sielu voi matkata kohti toisia ulottuvuuksia. Ateneumissa on huhtikuun loppupuolelle esillä myös Symbolismin hengessä -näyttely, joka esittelee teoksia Ateneumin kokoelmista ja taustoittaa omalta osaltaan 52 sielua -näyttelyä.

Tiedot

52 sielua

Ateneumin taidemuseo (Kaivokatu 2)

16.11.2012–17.2.2013

Avoinna ti ja pe klo 10–18, ke ja to klo 10–20, la ja su 11–17

Liput 13 ja 15 euroa, vapaa pääsy alle 18-vuotiaille

www.ateneum.fi