Julkaistu: 13.12.2012

Viggo Wallensköld

Viggo Wallensköld, 2012.
Viggo Wallensköld maalaa monitulkintaisen ihmiskuvan.

Viggo Wallensköldin (s. 1969) näyttely on jälleen kerran kuin tehty Taidesalongin tilaan. Nämä osin eriskummallisetkin maalaukset voisivat olla perhepotretteja, jotka roikkuvat hieman murheellisina tyhjyyttä kumisevan kodin saleissa. Tästä mielikuvaleikistä on kuitenkin syytä irtautua voidakseen laajemmin ymmärtää Wallensköldin monipuolisten ja merkityksellisten maalausten maailmaa. 

Wallensköld on aina ollut kiehtova maalari, joka yhdistää erilaisia tyylejä ja tunnelmia. Hänen teoksissaan on jotain perustavanlaatuista klassisuutta ja samalla raikasta tuulahdusta nykytaiteen keskeisistä kysymyksenasetteluista. Wallensköld ei pelkää heittäytyä näiden osin ristiriitaistenkin yllykkeiden vietäväksi. Lopputuloksena on kaunista ja mielenkiintoista taidetta. 

Esillä olevat maalaukset ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Taidesalongin tilassa ne kuitenkin muodostavat selkeän ja yhtenäisen kokoelman. Perhepotretit, muotokuvat ja maisemat ovat kaikki kuin pysähtyneestä, menneestä maailmasta. Toisaalta ne tuntuvat kertovan oikeista ihmisistä, elävistä olennoista. 

Tämä siitäkin huolimatta, että useat Wallensköldin teoksista esittävät ihmisen torsoja, jotka ovat johtoineen kuin ihmisen ja koneen yhdistelmiä. Johdot ovat kuitenkin aina hienovaraisia ja huomaamattomia. Ei ole aivan selvää, mistä loppujen lopuksi on kyse. Salaperäisyys ihmisen identiteetistä on muutenkin läsnä Wallensköldin teoksissa. On parrakkaita naisia ja hermafrodiitteja, joilla on molempien sukupuolten piirteitä. 

Wallensköldin maalaukset saavat minut aiheistaan ja tunnelmistaan huolimatta useimmiten hyvälle tuulelle. Elämä ei ole aina niin selkeää. Ihmisen minäkuva tai suhde toiseen ei ole mallikirjoista toisinnettu, vaan rosoinen ja monenlaisia vivahteita sisältävä. Aivan kuten Wallensköldin teoksetkin!

Tiedot

Viggo Wallensköld

17.11.–19.12.2012

Taidesalonki (Bulevardi 3 B, 4. krs)

Avoinna ti–su klo 10–17

www.taidesalonki.com