Julkaistu: 20.12.2012

Särkyneet

Kuva Santtu Särkäs.
Helsinkiläisbändi tekee sydämellistä poppia paatuneille.

Marraskuun lopulla ilmestynyt Kaupungin kutsu on vuonna 2010 perustetun Särkyneet-bändin toinen albumi. Nelihenkinen poppoo on lisäksi julkaissut muutaman seiskatuumaisen sekä kasetin. Tekemisen tahti on siis ollut reipas, mutta se ei onneksi ole vaikuttanut levytysten tasoon. Kaupungin kutsu on bändin paras levy – eikä edellinenkään ollut huono. 

Levyn kappaleet ovat laulaja-kitaristi Milla Härmän käsialaa. Myös Merries-bändissä soittava Milla taitaa pop-kaavan. Vain yksi levyn kymmenestä biisistä ylittää kahden ja puolen minuutin rajan. Kipaleisiin on tarttunut vaikutteita myös iskelmästä, uudesta aallosta ja punkista. 

Reipas avausraita Tyttöjä säälittää aloittaa neljän biisin menoputken, jonka päättää levyn ainoa cover, englantilaisen postpunk-bändi Wiren Ex Lion Tamer

Suomennettu kappale on saanut nimen Ex-talonmies ja riippuvuuksista kertovat sanat. Kyseessä ei kuitenkaan ole tilitys suonensisäisistä aineista, vaan arkisemmista aikavarkaista. Hauskat sanoitukset saavat kutkuttavan kontrastin laulajan vilpittömästä tulkinnasta. 

Särkyneiden musiikkia on kuvailtu renttupopiksi, mutta iskelmiltä lainattu surumielisyys ja vetävät melodiat tekevät renttumaisuudesta hekumallista hetken syntiä tai ohimenevää melankoliaa elämäntapaluisun sijaan. Tämä pätee silloinkin, kun biiseissä lauletaan ulkopuolisuudesta (Iltapäivän yksinäisyys) tai pimeän puolen houkutuksesta (Paha huokaa). 

Parhaat biisit löytyvät levyn alkupuolelta. Kunpa tahtoisit niin kertoo seksistä suorasukaisesti mutta suloisesti. Levyn nimikappale Kaupungin kutsu kuvaa osuvasti sitä odotuksen tunnetta, kun sekä kaupunki että illan suunnitelmat ovat avoimet – vaikka kotona ehkä joku odottaisikin jo. 

Siinä missä Karkkiautomaatti kutsui 1990-luvulla seikkailuun, Särkyneet kutsuu aikuisten seikkailuun. Sanoituksissa on samaa häpeilemätöntä naiiviutta ja melodioissa tarttuvuutta. Kun Karkkiautomaatin kipaleissa haaveiltiin romanssista ja hienommasta huomisesta, Särkyneet on jo siirtynyt seksiin ja menneiden aikojen muisteluun.

Tiedot

Särkyneet

4.1.2013

Tavastia (Urho Kekkosen katu 6)

Liput 12 e

www.fireinsidemusic.com/sarkyneet